Az ellentmondásos megnyilvánulásairól híres Donald Trump a hallgatóság fülének kedves beszédet tartott az egyik legjelentősebb amerikai zsidó szervezet éves konferenciáján.

A legerősebb republikánus elnökjelölt-aspiráns finomított korábbi álláspontján az izraeli-palesztin viszonnyal kapcsolatban.

Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa – jelentette ki Trump és ígéretet tett rá, hogy oda helyezi át az amerikai nagykövetséget, ha ő lesz az elnök. A jelölt arról is beszélt, hogy a palesztinoknak el kell fogadniuk Amerika és Izrael közeli viszonyát. A palesztinoknak úgy kell leülniük a tárgyalóasztalhoz, hogy tudják: az USA és Izrael szövetsége törhetetlen – mondta Donald Trump az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) tagjainak – olvasható a jta.org tudósításában. Hangsúlyozta: a palesztinoknak el kell fogadniuk, hogy Izrael zsidó állam és örökké létezni fog.

A korábbi megnyilvánulásai miatt kissé bizalmatlan közönség felállva tapsolt a beszéd után Washingtonban. A legnagyobb sikernek az a mondata bizonyult, amikor örömmel emlékeztette a közönséget, hogy ez Barack Obama utolsó elnöki éve. A jelenlegi adminisztráció népszerűtlenségének legfőbb oka ebben a közösségben az iráni nukleáris alku tető alá hozása. Trump ezúttal látványosan kerülte az általánosító, vagy sértő megjegyzéseket etnikai és vallási csoportokra.

Trump után republikánus vetélytársa Ted Cruz texasi szenátor állt a pulpitusra és kritizálta ellenfelét addigi neutrális álláspontja miatt Izrael ügyében, valamint mert nem tett ígéretet az iráni megállapodás felbontására. Cruz Hillary Clintonnak is beszólt, „totális katasztrófának” titulálva a demokrata jelöltet, ami tapsot váltott ki, igaz Clinton beszéde a nap folyamán szintén kedvező fogadtatásra talált az AIPAC gyűlésén.

Kép: newyorker.com