Óriási vihart kavart a republikánus elnökjelölt azzal a javaslatával, mely szerint le kell állítani a muszlim államokból érkezettek belépését Amerikába. Egy zsidó rendezvényen viszont antiszemita klisékkel fűszerezte beszédét.

A jelenleg legnépszerűbb republikánus elnökjelölt talán maga sem gondolta, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi ellenséget szerez magának. A korábban is sajátos nézeteiről ismert excentrikus milliárdos most arra használta a múlt heti, 14 halálos áldozatot követelő San Bernardino-i terrorista támadást, hogy kampánya legbotrányosabb kijelentését tegye: szerinte „teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba”, amíg nem tisztázódik, mi az attitűdjük Amerikával kapcsolatban. Trump egy nemrég közzétett, 600 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatásra hivatkozott, amely szerint sok muzulmán migráns „komoly gyűlöletet” érez az amerikaiak iránt.

„A Donald” becenevű jelölt a beutazási tilalommal érzékelhetően átlépett egy határt, több konzervatív is komolyan mérlegelte, nem „fasiszta-e” valójában az ultrakonzervatív politikus, aki az elmúlt hónapokban a migrációt tette meg szinte egyedüli kampánytémájává. A Fehér Ház azonnal közölte, a javaslat ütközik az amerikai értékrenddel, és az ország biztonságát veszélyezteti. Az egyik legnagyobb amerikai muszlim szervezet, a szélsőségesnek számító CAIR pedig azt állította, hogy Trump ezzel a vallásszabadság-ellenes lépésével valójában az Iszlám Állam szekerét tolja.

Az egyik legismertebb antiszemitizmus ellen küzdő amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) a zsidóüldözésekhez hasonlította a politikus követeléseit. „Mi a zsidó közösségben nagyon jól tudjuk, mi történhet, ha egy bizonyos vallási csoportot sztereotip módon kezelnek és bűnbakká tesznek” – áll a tekintélyes szervezet közleményében, amely szerint Trump javaslata „mélyen sértő, és ellentmond nemzetünk legmélyebb értékeinek.” Az ADL igazgatója, David Harris megjegyezte: a javaslat éppen hanuka idejére esett, amikor a zsidók „egy vallási kisebbség háborítatlan élethez való jogát ünneplik.”

Hasonlóan keményen foglalt állást az American Jewish Committee (AJC) is, amely „a leghatározottabban elítéli Donald Trump republikánus elnökjelölt sértő és felháborodást keltő” megjegyzéseit. „Nem kell visszamennünk a hanuka történetéhez, hogy lássuk a vallási üldözés borzalmas következményeit. Az ilyenfajta vallási sztereotipizálást sokszor kipróbálták, elkerülhetetlenül szörnyű eredményekkel” – közölte Jason Isaacson AJC-igazgató, aki szerint Trump „rasszista” javaslata az amerikai zsidóság számára is problematikus.

„Igen, országunk a radikális iszlám terrorizmus nagyon is valós veszélyével kénytelen szembenézni. Ugyanakkor nem eshetünk abba a csapdába, hogy egy egész vallási csoportot hibáztatunk és kirekesztünk, akik túlnyomórészt visszautasítják az iszlamista terroristák erőszakját és szélsőségességét” – hangoztatta a zsidó szervezet vezetője. Élesen elítélte Trump nyilatkozatát a Religious Action Center of Reform Judaism igazgatója,  Jonah Dov Pesner rabbi is, szintén hangsúlyozva, hogy az amerikai nemzet a vallásszabadság elvén is alapszik.

A Times of Israel emlékeztet rá, hogy Trump azóta „dolgoztatja” az ADL-t, amióta júniusban bejelentette indulását az elnökségért. A szervezet még a múlt héten is megvédte őt az antiszemitizmus vádjától (amit republikánussok és demokraták is hangoztattak), miután Trump többek szerint zsidóellenes kliséket is használt a Republikánus Zsidó Koalíció rendezvényén mondott beszédében, így pénzközpontú, kereskedő szellemű emberekként jellemezte a zsidókat. „Hülye módon pénzt akartok adni… Nem akartok támogatni engem, mert nekem nem kell a pénzetek” – közölte például, mire Ari Fleischer, Bush elnök volt sajtótitkára azt tweetelte: „Ez mi a halált akar jelenteni?”. Mások ironikusan megjegyezték, hogy Trump nem egy gyáva gyerek, hiszen „ki más tartana antiszemita beszédet a Republikánus Zsidó Koalícióban? Az ADL azonban közölte: a jelölt nem antiszemita ugyan, de jól tenné, ha tisztázná a megjegyzéseiből kihallható szándékot.

(A szerepléssel egyébként az is gond volt, hogy Trump az Izrael-párti közönség előtt képtelen volt bármit mondani a közel-keleti konfliktus kezeléséről, amikor pedig részben Izraelt hibáztatta, és nem volt hajlandó egyértelműen kiállni Jeruzsálem oszthatatlansága mellett, a közönség egyszerűen kifújolta.)

Más esetekben az ADL nyíltan bírálta Trumpot: júliusban például „migránsokkal szembeni gyűlöletbeszéddel” vádolta a showman-milliárdost, aki egy beszédében „gyilkosoknak és megerőszakolóknak” nevezte a mexikói illegális bevándorlókat. Abraham Foxman akkori igazgató a migránsokkal szembeni gyűlöletkeltés befejezésére szólította fel a jelöltet. November végén pedig a zsidó szervezet „bűnbakképzésnek” nevezte és élesen kikelt Trump azon terve ellen, hogy adatbázisok biztosítsák az amerikai muszlimok nyomkövetését. „Ez az amerikai történelem legsötétebb napjaira emlékeztet” – írta akkor a Rágalmazás Elleni Liga.

 

Munkatársunktól

Fotó: MTI/EPA

Megszakítás