Eközben a leggazdagabb tíz ausztráliai lakosból öt zsidó – derül ki az ABC News beszámolójából.

Rachel Tanny egy jótékonysági nonprofit szervezet vezetője elmondta, hogy Sydney egyik elővárosában heti két alkalommal osztanak ételt, tartanak pénzügyi tanácsadást, krízisvonalat üzemeltetnek és más szolgáltatásokat is nyújtanak, amivel a zsidó közösség idős, magányos tagjait segítik – derül ki jpost.com cikkéből.

Jellemző probléma, hogy hiába érik az idős emberek házai az évtizedekkel ezelőtti áruknak a többszörösét, a bankszámlájukon nincs semmi – mondja Rachel Tanny. Az idősebbek már nem szívesen mozdulnak ki a megszokott környezetükből. A zsidó emberek szeretnek azon a környéken maradni, ahol a zsinagógájuk és más, a közösséghez kapcsolódó segítő helyek találhatók – erről beszél a cikkben Clare Vernon a szociális munkások vezetője.

Eközben az Australian Financial Review listája szerint az ország leggazdagabb 10 emberéből 5 zsidó. Egy részük teljesen a nulláról kezdte, akárcsak Sir Frank Lowy, akiről nemrég írtuk meg, hogy Izraelbe költözik. Lowy a holokauszt idején a budapesti gettóba került, ahol elveszítette az apját, aki megpróbálta kijuttatni a családját. Ezután Franciaországba menekült, ahonnan a brit fennhatóság alatt álló Palesztinába próbált eljutni, de Ciprusra internálták, ám végül sikerült csatlakoznia a Haganához és harcolt Izrael állam létrehozásáért.

zsido.com