Új régészeti technika alkalmazásával találtak rá Jeruzsálemben az asszírok ősi katonai táborára, írja a United with Israel.

Image credit: Courtesy of Stephen Compton

A helyszín feltérképezésének forradalmian új módjának köszönhetően sikerült megtalálni azon asszír táborok maradványait, melyekről a Királyok könyve is említést tesz:

És történt azon éjjel, kivonult az Örökkévaló angyala és megvert Assúr táborában száznyolcvanötezer embert. Mikor korán reggel fölkeltek, íme mindannyian holt hullák. (II. Kir. 19:35)

Stephen Compton, a közel-keleti régészet független szakértője elmondta, hogy egy, Szanhérib asszír uralkodó palotájában talált kőfaragvány vezette őt el a polgári időszámítás kezdete előtti 700 körül lezajlott katonai akció pontos helyszínéhez.

„Az általa meghódított városok közül az egyik legfontosabb Láchis volt. Ezt a Biblia és az asszír dokumentumok is említik”

– magyarázta Compton.

„Szanhérib palotájának falán kőbe vésett relief számolt be Láchis városának bevételéről, és ott láthatjuk katonai táborát is. A tábor ovális alaprajzú volt. A palota falának reliefje ma a British Museumban található.”

Compton oválisra emlékeztető területeket keresett Izraelben, melyek az asszír katonai tábor maradványait rejthetik. Amikor Jeruzsálem környékén rátalált egy lehetséges helyszínre, összehasonlította a faragványról készített képet a helyszínről a levegőből készített korábbi, még a második világháború előtti időkből származó felvétellel, és úgy tűnt, hogy megtalálta, amit keresett. Ezek alapján a Jeruzsálem Givát Hátáchmoset (Lőszerdomb) nevű negyede alatt rejtőznek az asszír tábor ősi kőfalának romjai.

„Nagyon izgalmas, hogy rátaláltam a helyszínre, és remélem, hogy hamarosan megindulnak ott a régészeti ásatások, melyek további információval szolgálhatnak számunkra”

– összegezte a kutató.

 

Megszakítás