Az Apple felhasználóinak, akik az Anne Frank Házban, Auschwitzban vagy más holokauszttal kapcsolatos helyszíneken készült képeket szeretnének hozzáadni az automatikusan generált fotóalbumukhoz, egy nemrég kiadott szoftverfrissítés miatt körültekintőnek kell lenniük – írja a vinnews.com. A változtatás célja, hogy elkerüljék a „nemkívánatos tartalom létrehozását” a holokauszttal kapcsolatos helyszíneken.

A szigorítást az az aggodalom indokolja, hogy a szelfik és montázsok banalizálják a holokausztot.

A kritikák szerint az Apple alkalmazása eddig nem megfelelően viszonyult az ilyen érzékeny képekhez, például nem odaillő zenét kevert a történet alá, vagy egyéb nem odaillő tartalommal kapcsolta őket össze.

A módosítás azt jelenti, hogy a „Memories” funkcióval létrehozott, automatikusan generált fotóalbumokban nem jelennek meg azok a fotók, amelyeket Auschwitzban és más egykori náci haláltáborban készítenek. Az érzékeny helyszínek listáján egy másik cikk szerint szerepel az izraeli Jad Vasem Múzeum, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum, a berlini holokausztemlékmű és a krakkói Schindler gyár is.

Az Apple „érzékeny helyszínek” szoftveres védelmét nem lehet kikapcsolni, de a felhasználók továbbra is felvehetik a fotókat az általuk készített és nem generált albumokba.

Mindez az Apple legújabb operációs rendszerét használó iPhone- és iPad-felhasználókat érinti.

A technológiai vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik azzal kapcsolatban, hogy termékeik miként járulnak hozzá az antiszemitizmus és a gyűlölet más formáinak terjedéséhez. A Facebook és a Twitter például csak 2020-ban jelentette be, hogy megtiltja a holokauszttagadást a felületein.

Fotó: Zhiyue on Unsplash

Megszakítás