A Gallup Int√©zet felm√©r√©se szerint az amerikai lakoss√°g k√∂r√©ben m√°r r√©g nem l√°tott szintre emelkedett Izrael t√°mogatotts√°ga. A p√°rtpreferencia azonban a mai napig alapvetŇĎen hat√°rozza meg a zsid√≥ √°llamhoz val√≥ hozz√°√°ll√°st.

A k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s eredm√©nyei alapj√°n az amerikaiak 74%-a kedvezŇĎen √≠t√©li meg Izraelt. Ilyen magas sz√°mra a kilencvenes √©vek eleje √≥ta nem volt p√©lda. Ha a p√°rt√°ll√°s szerint vizsg√°ljuk az adatokat, azt l√°tjuk, hogy am√≠g a republik√°nusok 83%-a kedveli Izraelt, addig a demokrata szavaz√≥k csup√°n 64%-a. A Palesztin Hat√≥s√°gr√≥l a republik√°nusok 12%-√°nak van j√≥ v√©lem√©nye, a demokrat√°kn√°l m√©rt 27%-kal szemben.

A kutat√°s sor√°n azt is megk√©rdezt√©k, hogy az izraeli-arab konfliktusban kinek a p√°rtj√°t fogj√°k. A v√°laszad√≥k 64%-a Izrael, 19%-a a palesztinok oldal√°ra √°llt. Ez ut√≥bbi sz√°m egy√©bk√©nt a m√°sodik legmagasabb √©rt√©k a kilencvenes √©vek √≥ta.¬† E k√©rd√©sben m√©g nagyobb k√ľl√∂nbs√©g l√°that√≥ a k√©t meghat√°roz√≥ p√°rt t√°mogat√≥inak v√©lem√©nye k√∂z√∂tt: a republik√°nusok 90%-a t√°mogatta Izraelt, a demokrat√°knak mind√∂ssze 49%-a.

A Gallup elemzŇĎi meg√°llap√≠tott√°k, hogy “a republik√°nus szavaz√≥k folyamatosan nagyobb m√©rt√©kben t√°mogatj√°k Izraelt, mint a demokrat√°k. Ennek egyik oka a h√≠vŇĎ kereszt√©nyek √°ltal Izraelnek tulajdon√≠tott bibliai jelentŇĎs√©g”. A k√©t p√°rt szavaz√≥inak Izrael-bar√°ts√°ga 2002 √≥ta t√°volodik egym√°st√≥l. Erre magyar√°zat lehet a 2003-ban ind√≠tott iraki h√°bor√ļ izraeli t√°mogatotts√°ga, valamint a republik√°nus eln√∂k, George W. Bush egy√©rtelmŇĪ ki√°ll√°sa a zsid√≥ √°llam mellett.

A legut√≥bbi eln√∂kv√°laszt√°si kamp√°ny alatt ki√©lezŇĎdtek az Izraellel kapcsolatos ellent√©tek. Donald Trump legfontosabb √≠g√©retei k√∂z√∂tt sorolta fel Jeruzs√°lem fŇĎv√°rosk√©nt val√≥ elismer√©s√©t, mik√∂zben egy palesztin √°llam l√©trehoz√°s√°t nem tartotta a b√©ke elengedhetetlen felt√©tel√©nek. Ezzel szemben a demokrat√°k ragaszkodtak a “k√©t√°llami megold√°shoz”, az eln√∂kjel√∂lts√©g√©rt sikertelen√ľl k√ľzdŇĎ, a demokrat√°k balsz√°rny√°hoz tartoz√≥ Bernie Sanders pedig erŇĎsen palesztinbar√°t √°ll√°spontra helyezkedett, Izraelt megsz√°ll√≥ hatalomnak nevezte. Az egyik nagygyŇĪl√©s√©n m√©g izraeli z√°szl√≥t is √©gettek.

A megosztotts√°g egy√©bk√©nt a zsid√≥ k√∂z√∂ss√©gen bel√ľl is kimutathat√≥ volt: a vall√°sos, konzervat√≠v √©rt√©krendŇĪ zsid√≥k ink√°bb a republik√°nusokat, a liber√°lis, asszimil√°lt zsid√≥k ink√°bb a demokrat√°kat t√°mogatt√°k.

zsido.com

Forr√°s: Haaretz