A Gallup Intézet felmérése szerint az amerikai lakosság körében már rég nem látott szintre emelkedett Izrael támogatottsága. A pártpreferencia azonban a mai napig alapvetően határozza meg a zsidó államhoz való hozzáállást.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján az amerikaiak 74%-a kedvezően ítéli meg Izraelt. Ilyen magas számra a kilencvenes évek eleje óta nem volt példa. Ha a pártállás szerint vizsgáljuk az adatokat, azt látjuk, hogy amíg a republikánusok 83%-a kedveli Izraelt, addig a demokrata szavazók csupán 64%-a. A Palesztin Hatóságról a republikánusok 12%-ának van jó véleménye, a demokratáknál mért 27%-kal szemben.

A kutatás során azt is megkérdezték, hogy az izraeli-arab konfliktusban kinek a pártját fogják. A válaszadók 64%-a Izrael, 19%-a a palesztinok oldalára állt. Ez utóbbi szám egyébként a második legmagasabb érték a kilencvenes évek óta.  E kérdésben még nagyobb különbség látható a két meghatározó párt támogatóinak véleménye között: a republikánusok 90%-a támogatta Izraelt, a demokratáknak mindössze 49%-a.

A Gallup elemzői megállapították, hogy “a republikánus szavazók folyamatosan nagyobb mértékben támogatják Izraelt, mint a demokraták. Ennek egyik oka a hívő keresztények által Izraelnek tulajdonított bibliai jelentőség”. A két párt szavazóinak Izrael-barátsága 2002 óta távolodik egymástól. Erre magyarázat lehet a 2003-ban indított iraki háború izraeli támogatottsága, valamint a republikánus elnök, George W. Bush egyértelmű kiállása a zsidó állam mellett.

A legutóbbi elnökválasztási kampány alatt kiéleződtek az Izraellel kapcsolatos ellentétek. Donald Trump legfontosabb ígéretei között sorolta fel Jeruzsálem fővárosként való elismerését, miközben egy palesztin állam létrehozását nem tartotta a béke elengedhetetlen feltételének. Ezzel szemben a demokraták ragaszkodtak a “kétállami megoldáshoz”, az elnökjelöltségért sikertelenül küzdő, a demokraták balszárnyához tartozó Bernie Sanders pedig erősen palesztinbarát álláspontra helyezkedett, Izraelt megszálló hatalomnak nevezte. Az egyik nagygyűlésén még izraeli zászlót is égettek.

A megosztottság egyébként a zsidó közösségen belül is kimutatható volt: a vallásos, konzervatív értékrendű zsidók inkább a republikánusokat, a liberális, asszimilált zsidók inkább a demokratákat támogatták.

zsido.com

Forrás: Haaretz