Az amerikai republikánus párt programját összeállító bizottság egyhangú döntése alapján törlik a „kétállami megoldás” célkitűzését az izraeli-arab konfliktus rendezéséről szóló tervezetekből. A demokraták szintén Izrael támogatását hirdették meg a programjukban.

A változtatást Alan Clemmons, dél-karolinai képviselő indítványozta. Miután javaslatát ellenszavazat nélkül elfogadták, képviselőtársai állva tapsolták meg.

A konfliktus kétállami megoldása sokáig mind a republikánusok, mind a demokraták külpolitikai stratégiájának egyik alappillére volt. Hivatalosan Netánjáhu is emellett foglalt állást, bár kormánya élesen ellenezné egy palesztin állam megalapítását.

Az újraszövegezett pártprogram a következő módon fogalmaz: „Az Egyesült Államok célja az átfogó és hosszú távú béke megteremtése a Közel-Keleten, melyről a régióban élőknek kell megállapodásra jutniuk. Ellenzünk bármilyen törekvést, mely a megállapodás kierőszakolására irányul, vagy a határok megállapítását, illetve bármilyen egyéb feltétel elfogadását követeli meg egyoldalúan. Egyben követeljük minden olyan szervezet állami támogatásának azonnali beszüntetését, mely e célokra törekszik” – mondja a szöveg, utalva a Palesztin Hatóságra, mely tárgyalások nélkül igyekszik állami státuszt szerezni. „Pártunk büszkén áll ki Izrael mellett, most és mindig” – zárul a szöveg.

A megújult pártprogram továbbá megállapítja, hogy „el kell utasítani azt a felfogást, hogy Izrael megszálló erő lenne”, Jeruzsálemet pedig a zsidó állam oszthatatlan fővárosának nevezi.

A program bevezetőjében az is megjelenik, hogy ha Izrael mégis a kétállami megoldást választja, akkor az Egyesült államok azt sem ellenzi majd.

Donald Trump republikánus elnökjelölt örömmel jelentette ki, hogy „soha nem volt még ennyire Izrael-barát a republikánus pártprogram”. Trump arra is ígéretet tett, hogy megválasztása esetén áthelyezi az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe. Az Egyesült Államok nagykövetsége jelenleg Tel-Avivban található, a fővárosban csak egy konzulátus működik.

A közelmúltban Trump egy kampányrendezvényen kijelentette, hogy „Izrael az Egyesült Államok nagyon-nagyon fontos szövetségese, és 100%-ban hajlandóak vagyunk a védelmére kelni…  Izrael a legmegbízhatóbb és legjobb barátunk a térségben”.

Mark Zell, a Republikánus Párt izraeli tagozatának elnöke is elismerését fejezte ki: „25 év után új szövegváltozatot fogadtak el, mely szakít a „két államot két népnek” felfogással, és igazán Izraelt támogatja. Sohasem gondoltuk volna, hogy egy ennyire Izrael-barát pártprogram születik. Még zsidó körök is megpróbálták megakadályozni az elfogadását. Rendkívül megható volt látni, hogy 112 ember állva tapsolta meg a változtatást.”

Az új szöveget a Republikánus Nemzeti Bizottságnak is jóvá kell hagynia a jövő héten, Cleveland-ben tartandó kongresszuson.

A Demokrata Párt orlandói kongresszusán szintén Izrael érdekeit szem előtt tartva módosították programjuk szövegét, továbbá a hivatalos elnökjelölt, Hillary Clinton hívei nem engedték, hogy az Izraellel rendkívül kritikus Bernie Sanders javaslatára a program „Jehuda és Somron izraeli megszállásáról” tegyen említést. Ezzel együtt a demokraták továbbra is a kétállami megoldást tartják üdvözítőnek.

Az AIPAC, az Egyesült Államok legjelentősebb, izraeli érdekeket képviselő lobbiszervezete üdvözölte az új szövegtervezeteket, és örömét fejezte ki, hogy a Demokrata Párt is Izrael javára változtatott programján. „Nagyra értékeljük, hogy mindkét párt erősen Izrael-barát nyelvezetet használ programjában, ami a zsidó állam széleskörű és pártfüggetlen támogatásáról tanúskodik” – nyilatkozta Marshall Wittmann, az AIPAC szóvivője.

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás