Az amerikai zsidóság vezetői kampányt indítottak, hogy Roger Waters mexikói koncertkörútjának szponzorai visszalépjenek, és ne támogassák anyagilag a Pink Floyd együttes egykori frontemberét, aki hosszú évek óta az Izrael-ellenes mozgalom élharcosa.

Arthur Stark, az Amerikai Jelentős Zsidó Közösségek (MAJO) szervezet elnöke felszólította a zenészt szponzoráló cégeket: gondolják át újra, hogy méltó-e a támogatásukra az a Waters, aki számtalan alkalommal tett „ellenséges, bigott és antiszemita megjegyzéseket”.

A Simon Wiesenthal Központ közvetlenül a Citibank vezetőségéhez fordult, miután mexikói leányvállalatuk, a Citibanamex nem reagált megkeresésükre. „Felfoghatatlan, hogy egy nemzetközi vállalatóriás egy olyan zenész fellépéseit teszi lehetővé, akinek az egyik védjegye egy Dávid-csillaggal megjelölt disznó, és aki napi rendszerességgel gyalázza a világ legnagyobb zsidó közösségét – a zsidó államot. Elvárjuk, hogy a Citibank figyelembe vegye közösségünk megalapozott aggodalmait és félelmeit. A legkevesebb az, hogy a Citibank felfüggessze a jövőbeni együttműködést ezzel a bigott személlyel.” – mondta Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője.

Az amerikai zsidó közösségek elnöki konferenciája kijelentette, hogy Roger Waters nem kaphat nyilvánosságot ahhoz, hogy zsidóellenes és Izrael-ellenes nézeteit terjessze.

„A pittsburghi események után és az antiszemitizmus világméretű erősödésének fényében szükségszerű, hogy világosan beszéljünk és követeljük a bárkivel szemben megnyilvánuló intolerancia minden megjelenési formájának elítélését. Roger Waters nemcsak véleményt nyilvánít, hanem más előadóművészeket is arra vesz rá, hogy bojkottálják Izraelt, gyakran durva módszerekkel gyakorolva rájuk nyomást. Kritikája nem egy bizonyos politika ellen szól, hanem Izrael létjogosultságát tagadja” – áll a MAJO nyilatkozatában.

A zsidó vezetők megkeresték azon országok törvényhozóit is, melyeket Waters érintett dél-amerikai turnéja során, és megkérték őket, hogy utasítsák el a sztár gyűlölködő megnyilvánulásait. Waters Brazíliában, Peruban, Argentínában, Kolumbiában és Costa Ricában lépett fel, mielőtt Mexikóba érkezett volna.

Jennifer Bombardier, a Citibank szóvivője így reagált a megkeresésre: „Bankunk nem szponzorálja Roger Waters jelenlegi turnéját.  A közelmúltban a Citibanamex ajánlott ügyfeleinek egy korlátozott ideig tartó jegy elővásárlási akciót négy mexikói koncertre, ahogy azt számtalan művész több ezernyi koncertjével kapcsolatban is megtesszük szerte a világban. A mexikói akció azóta véget ért.”

Németországban már megnehezítették Waters működését. München polgármestere antiszemitának és nemkívánatos személynek nevezte a zenészt, a német közmédia több regionális csatornája pedig megtagadta, hogy közvetítést adjon Waters berlini koncertjéről.

zsido.com

Forrás: Haaretz

 

 

Megszakítás