Az amerikai ortodox zsidók kétharmada a Republikánus Párttal szimpatizál

A teljes zsidó lakosság körében ugyanakkor változatlanul a Demokrata Párt vezet.

A Pew Kutatóközpont felmérése szerint az utóbbi években az ortodox zsidók között folyamatosan nő a republikánusok népszerűsége. A legújabb kutatás szerint 75%-uk sorolta magát e politikai közösségbe. A legutóbbi, 2013-ban készült kimutatás idején még csupán 57 százalékuk nyilatkozott így.

A Pew felmérése, mely 2019 novembere és 2020 júniusa között zajlott, azt is megmutatta, hogy az amerikai zsidóság mennyire megosztott politikailag. A teljes zsidó lakosság között ugyanis még mindig töretlen a Demokrata Párt népszerűsége: a megkérdezettek 71%-a támogatta a demokratákat és csak 26%-uk a republikánusokat.

Az ortodox zsidók jobbra tolódása évek óta tart, a magukat baloldalinak vallók száma pedig radikálisan lecsökkent. A nem ortodox zsidók között azonban sokan támogatnak különböző, magukat progresszívnek valló, erősen Izrael-ellenes mozgalmakat.

Mindebből adódóan nem meglepő, hogy az ortodox és nem ortodox zsidók egészen másképpen ítélik meg Donald Trump elnök négyéves kormányzását. A nem ortodox zsidók szinte teljes mértékben elutasítják a Trump-korszak eredményeit, az ortodox zsidók azonban nagyra értékelték azokat, különösen a volt elnök Izrael-politikáját. Az ortodox zsidók 86%-a vélte úgy, hogy Trump kiváló vagy jó döntéseket hozott a zsidó állammal kapcsolatban. A teljes amerikai zsidó népesség körében 40% nyilatkozott hasonlóan.

Matt Williams, az egyik legnagyobb amerikai zsidó szervezet, az Orthodox Union közösségeket kutató központjának vezetője és a Pew kutatásának tanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy az ortodox zsidók republikánusok iránt szimpátiája nem csupán a párt Izrael-barátságából táplálkozik. Elmondása szerint olyan témák is ebbe a politikai irányba terelték a közösség tagjait, mint például a homoszexuális házasság elfogadásának kérdése és más, a konzervatív értékrenddel kapcsolatos ügyek.

A felmérést kritizálók megemlítik, hogy a Pew Kutatóközpont igen kis mintából vonta le a következtetéseit. Mindössze 430 ortodox zsidót kerestek meg és a teljes amerikai zsidóságot is csupán 4718 ember képviselte a kutatásban. Ebből következik, hogy az eredmények hibahatára is elég magas: 8.8 pontos, ami az elfogadott érték mintegy háromszorosa. Emellett ez a kutatás egészen más módszerrel készült, mint a 2013-as, tehát nehéz egymás mellé állítani az eredményeket.

Williams szerint azonban a Republikánus Párt támogatottságában látható hatalmas ugrás önmagért beszél. “

A Trump kormány kifejezetten barátságos viszonyt ápolt az ortodox zsidó közösséggel. Jó példa erre David Freidman kinevezése az izraeli nagykövetség élére, Jason Greenblatt közel-keleti különleges megbízotti tisztsége vagy az elnök veje, Jared Kushner kiemelt szerepe a döntéshozatalban. A Donald Trump által tető alá hozott Ábrahám Egyezmény aláírásakor még közösségi imát is tartottak a Fehér Ház gyepén, a hagyományos zsidó szokásoknak megfelelően.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben