Izraeli étteremkalauzunk következő állomásához érkeztünk, ami nem más, mint a Tel-Aviv ékszerdobozában, Jaffóban elhelyezkedő Dr. Shakshuka nevezetű vendéglő. Hideget-meleget is lehet hallani a helyről, de egy biztos, a környéken szinte mindenki ismeri. Az éttermet Beno Gavso nyitotta meg 1991-ben, akit a környéken csak Dr. Shakshukaként emlegetnek. Gavso Jaffóban született és nőtt fel, a szülei még az 1950-es évek elején érkeztek Líbiából Izraelbe. Gavso konyhája is a líbiai ízeket igyekszik feleleveníteni számos közel-keleti fogáson keresztül, mint például a saksuka, shawarma, kibbeh, hummusz vagy a líbiai raguk. 

Vegán és klasszik shakshuka
Vegán és klasszik saksuka főételek a Dr. Shakshuka étteremben. Fotó: Szakács Noémi/zsido.com

Az étterem nevét is megihlető saksuka  (arabul: شكشوكة; héberül: שקשוקה) Izrael egyik nemzeti fogásának számít. Népszerűsége vetekszik a falafellel és a humusszal, bár az eredeti recept állítólag Tunéziából származik. A saksuka népszerű Észak-Afrika és a Közel-Kelet számos más részén is. Az alaprecept roppant egyszerű: buggyantott tojással készül, paradicsomos és paprikás mártásban. Bármely napszakban fogyasztható, kifejezetten laktató étel, pitával vagy házikenyérrel szokták tálalni. Az étteremben a klasszikus saksuka mellett megannyi kiadásban kérhető, például van kifejezetten vegán opció, ahol a tojást gomba és padlizsán helyettesíti.

Klasszik saksuka főétel a Dr. Shakshuka étteremben. Fotó: Szakács Noémi/zsido.com

Az ízvilág is igen gazdag, talán az egyik legjobb volt, amit Izraelben eddig kóstoltam. Erre mások is ráerősítettek, az ízélmény tényleg páratlan. A kiszolgálás viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Bár héberül rendeltünk, az étkezés során magyarul beszélgettünk egymással, így egyből turistaként kezeltek és bepróbálkoztak egy kis rászedéssel a szervizdíjnál. Sajnos ez bárhol előfordulhat, éppúgy Izraelben, mint Magyarországon, a turistákból sokan szeretnének hasznot húzni. Így hát érdemes a számlát alaposan átnézni. 

Ezen kívül az étterem atmoszférája kellemes volt. Egy átlag hétköznap tévedtünk be, jóval a megszokott ebédidő után, mégis viszonylag sok vendég volt a teraszon. Az étterem berendezése egy kicsit hektikus, ahogy a képeken is látható és minden bizonnyal nem ma szerezték be az étkészletet sem, de pont ettől adja meg a hamisítatlan közel-keleti hangulatot. Az étterem árfekvése közepes, egy saksuka főétel 45-49 shékel között mozog, ami nagyjából 5.000 Ft-nak felel meg. A húsos raguk pedig 69 shékelbe kerülnek, hasonlóan a shawarmákhoz, ami nagyjából 7.000 Ft. Az adagok méretesek, így ebből az árból tényleg jól lehet lakni. 

A klasszikus Dr. Shakshuka recept

Ha most nem tervez Izraelbe látogatni, akkor se csüggedjen. Dr. Shakshuka szereti megosztani receptjeit a nagyközönséggel. Most megmutatjuk a klasszikus saksukáért, megéri kipróbálni! Sőt, ha eltérne a klasszikus elemektől, nyugodtan adhat hozzá más zöldségeket is, mint például a padlizsán vagy a gomba. 

Hozzávalók: (3 személyre)

 • fél csésze olívaolaj
 • 2 zöld csípős paprika (ha nem szereti a csípőset, használhat normál zöld vagy piros paprikát is)
 • 1 fejnyi meghámozott fokhagyma gerezd
 • 5-6 nagy, érett paradicsom
 • 2 teáskanál só
 • paprikapüré
 • 2 teáskanál édes paprika
 • 6-8 tojás

Elkészítés:

 1. Vágja fel a paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát apró kockákra.
 2. Hevítse fel az olajat egy serpenyőben, és adja hozzá a fokhagymát és a csípős paprikát.
 3. Ezután adja hozzá a paradicsomot és a fűszereket, majd 10-15 percig főzze.
 4. Adja hozzá a tojásokat a serpenyő tartalmához és főzze 3-4 percig, csak a fehérjét keverje össze anélkül, hogy megsérülne a sárgája.

Nézze meg milyen a hangulat Dr. Shakshuka konyhájában:

Jó étvágyat kíván a zsido.com csapata!

 

A jeruzsálemi Machane Yehuda piac

A jeruzsálemi piac területén nappal a bevásárlásé a főszerep, este pedig az éjszakai életé. Képriport.