Jeruzsálem az ételek terén is különleges élményt nyújt. A Machne Yehuda (héberül: שוק מחנה יהודה‎, Shuk Mahane Yehuda) piacra látogatva elénk tárul Izrael kincsesládája. Az elnevezés a piac melletti kis környékre utal, amit 1887-ben alapítottak, közvetlenül a Jaffa Roaddal szemben. A piac eredeti elnevezése „Shuk Valero” vagy „Shuk Beit Yaakov” volt, előbbi az eredeti földtulajdonos nevére, utóbbi pedig egy másik korai negyedre utal a piac mellett. Azonban a Machane Yehuda negyed nagyot robbant a 19 század elején és népszerűségének köszönhetően a piac is ezen a néven vált ismertté.

A piac a helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű, bár az utóbbiból most jóval kevesebb van. Kevés olyan dolog van, amit itt ne lehetne beszerezni: friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, rengeteg fűszer, szárított gyümölcsök, frissen sütött pékáruk, halak, alkoholos italok és édességek tömkelege tárul az ember szeme elé. Azonban nem hiányozhat a ruházat, háztartási cikkek, textíliák és judaika sem a kínálatból.

A piacteret a látogatók nyüzsgése és az árusok hangos skandálása jellemzi. A legnépszerűbb napok csütörtök és péntek, mivel a piac bezár szombatra. Ilyenkor tapasztalható meg legjobban a piac közel-keleti, pezsgő atmoszférája. Pénteken már kedvezményből is kijár bőven, hiszen szombat közeledtével az árusok igyekeznek mindent eladni. Ilyenkor nagyon jó áron lehet hozzájutni a zöldségekhez, gyümölcsökhöz. Sőt, egy-egy ajándék is előfordul, amit ilyenkor csak úgy hozzádobnak a csomaghoz.

A „bazárban” természetesen minden egzotikus különlegesség kapható: falafel, hummusz, shawarma, kebab, saslik, knafeh, baklava, halva, zalabya és a friss gyümölcsitalok is. 

A hely köré beszivárogtak az éttermek és kávézók is, mivel a befektetők rájöttek, hogy turistavonzó különlegesség a Machane Yehuda, így simán generálhatnak profitot az idelátogató közönségből. Sőt, azt is tudják, hogy az éjszakai élet szintén óriási mágnes akár a helyi lakosokra, akár a külföldiekre nézve, így nem is csoda, hogy a nappali kofakedvet, estére átveszi a mulatozás. Ilyenkorra teljesen megváltozik a hangulat, bezárnak a kisboltok és kinyitnak a teraszos, kiülős helyek, ezzel kezdetét veszi az éjszakai élet. 

Egyénileg és szervezett formában is látogatható a vásár, számos idegenvezető nyújt kulináris túrákat errefelé. A túra történelmi és kulturális szempontból is bemutatja a helyszínt és a résztvevők kipróbálhatják a különféle piaci specialitásokat. Az utcákon sétálva bepillantás nyerhető egy-egy kisüzem életébe is, például látható hogyan készülnek a pékáruk vagy a halva. 

Számos buszjárat érinti a piacot, a jeruzsálemi központi buszállomásról például a 18,32,66,74 és 75 számjelzésű buszokkal lehet eljutni ide, vagy az 1-es villamost is ki lehet próbálni. Vigyázat! A buszokon nem lehet jegyet váltani, ezt előzetesen kell megtenni a RavKav nevű applikációval vagy az erre kihelyezett állomásokon, boltokban.

Ha Jeruzsálemben jár, semmiképpen se hagyja ki ezt a lenyűgöző atmoszférájú helyet. Találkozzunk jövőre Jeruzsálemben, a Machane Yehuda piacon!