2014. január 27-én, a haláltábor felszabadulásának 69. évfordulóján Auschwitzban fog ülésezni az izraeli parlament. Ez az első alkalom, hogy a Knesszet külföldre megy. A 120 fős testület képviselőinek több mint a fele már bejelentette, hogy részt vesz a megsemmisítő táborban, illetve Krakkóban tartandó megemlékezésen. A megemlékezést azért nem egy évvel később, a 70. évfordulón tartják, mert egyre kevesebb a túlélő – mondta a kezdeményező Jonny Daniels, a Mélységből alapítvány vezetője.

Az izraeli delegációt a Knesszet elnöke, Juli Edelstein vezeti, tagja lesz több miniszter, de elutaznak Lengyelországba katonai vezetők, társadalmi szervezetek, ifjúsági csoportok küldöttségei is. A képviselőket túlélők kísérik majd a világ legnagyobb zsidó temetőjébe. A lengyel sajtó úgy tudja, hogy más országok parlamenti képviselői is jelezték, részt vesznek az emléknapon – számolt be a Népszabadság online kiadása.

Auschwitz-Birkenauban a becslések szerint 1,1 millió ember, nagyrészt különböző országokból deportált zsidó pusztult el 1940 és 1945 között. A náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltábor magyar áldozatainak száma több százezerre tehető, őket 1944. május 15. és 1944. július 9. között deportálták Magyarországról. Ott gyilkolták meg a lengyel politikai és szellemi elit 85 ezer nem zsidó képviselőjét, 20 ezer romát, 15 ezer szovjet hadifoglyot és 12 ezer különböző országokból származó nem zsidó foglyot is.

Népszabadság Online, Múlt-kor

Megszakítás