A világhírű tudós azután vetette papírra sorait, hogy a nácik felemelkedését látva végleg lemondott német állampolgárságáról.

Elárverezik Albert Einstein írásait, melyekben kifejezi aggodalmát a nácik előretörése miatt. A Los Angelesben aukcióra bocsátott levelek közül az egyiket feleségével együtt írta, a másikat pedig egyedül címezte lánytestvérének. Mindkettő dokumentum kikiáltási árát 25 000 dollárban határozták meg – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából.

A feleségével megírt levelet 1933. március 28-án címezték Einstein nővérének, Maja Winteler-Einsteinnek. Az őszinte üzenetben Németország elkeserítő helyzetéről írt a tudós, mielőtt kikötöttek volna Antwerpenben, ahol végleg megvált állampolgárságától. A férfi aznap át is adta német útlevelét a belga konzulátus személyzetének.

A nácik 1933-as hatalomra kerülése után házkutatást végeztek Einsteinék házában, azonban ők akkor feleségével épp az Egyesült Államokba utaztak. A tudós azután döntött otthonuk végleges elhagyása mellett, miután hazaérve feldúlva találták a lakást.

„Oh Istenem, minden barátunk elmenekült vagy börtönbe került” – írta Elsa Einstein kétségbeesetten az egyik levélben. „Most pedig keresni fogunk egy biztonságos búvóhelyet a nyárra” – zárta a másik levelét férje.

Einstein négy másik levelét – köztük azt az 1921-es üzenetet is, melyben a német antiszemitizmusról ír, valamint a relativitáselméletről szólót is – elárverezik. Ezek kikiáltási ára 15 000 dollár.

zsido.com