Izrael Állam két – frissen kinevezett – főrabbija, a szefárd Jáákov Joszef, és az askenáz Dávid Lau, kinevezésük utáni első audenciájukon az Európai Rabbik Központjának, Rabbinical Center of Europe (RCE) delegációját fogadta hivatalában. A küldöttség tajgai Jermijáhu Cohen francia, Yisroel Yaakov Lichtenstein angol és Oberlander Báruch magyar főrabbik, valamint Menachem Margolin az RCE brüsszeli irodájának főtitkára, múlt hét csütörtökön jártak Jeruzsálemben hivatalos látogatáson, ahol egyrészt támogatásukról biztosítták a főrabbikat, másrészt a zsidó élet aktuális kérdéseiről, különös tekintettel a kóser-vágás lengyel krízisére, folytattak eszmecserét.

A két főrabbit július 24-én választotta egy vallási, közéleti, kulturális és politikai személyekből álló 150 fős grémium, és így – a rendes tíz éves ciklust megtartva, Jona Metzger askenáz és Slomo Amar szefárd főrabbit váltották. A két új főrabbi személyében különleges érdekesség, hogy mindketten, két korábbi főrabbi gyermekei, így Jáákov Joszef, Ovádjá Joszef rabbi fia, aki 1973–1983  között volt a szefárd főrabbi, Dávid Lau, pedig Jiszráél Meir Lau rabbi fia, aki 1993–2003 között töltötte be az askenáz főrabbi posztját, és jelenleg a Jád Vásém intézet tiszteletbeli elnöke.

A találkozókon természetesen szóba került a magyarországi zsidó közösség helyzete, valamint a budapesti Chábád mozgalom, és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szerteágazó tevékenysége is, különös tekintettel az oktatás, a budapesti Chárédi Bét Din valamint a magyarországi kóser élelmiszer ellátás helyzetére.

Megszakítás