Az (egyik) ukrán főrabbi arra kéri a haszidokat, hogy idén tartózkodjanak a hagyományos umáni zarándoklattól. Az ukrán és az izraeli kormányzat is figyelmeztetést adott ki, számol be a fejleményekről a Times of Israel.

 

50 járat várja, hogy izraeli zarándokokat vigyen Umanba

Az ukrajnai háború ellenére sem tesznek le az izraeli zarándokok az Umánba utazásról.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy illetékesek bejelentették: az ukrajnai háború miatt idén nem nyílik lehetőség a breszlávi haszidizmus alapítójának sírjánál tartott ros hásánái ünnepségek megtartására. A Szovjetunió felbomlása óta minden évben vallásos zsidók tízezrei ünneplik ros hásánát, a zsidó újévet a breszlávi Náchmán rabbi sírjánál, mely az ukrajnai Umánban található. A figyelmeztetések ellenére haszidok nagy csoportjai készülnek a mára már hagyományossá vált utazása. Bár a környéken jelenleg viszonylagos nyugalom uralkodik, a háború elején az orosz támadások több civil áldozatot szedtek a városban. Umánban az utóbbi években számos izraeli haszid család telepedett le, akik iskolát és egyéb intézményeket is alapítottak. Nagy többségük elmenekült a harcok elől, s csupán negyven zsidó maradt a városban.

Mose Ázmán, kijevi rabbi, aki egyike azoknak a vallási vezetőknek, akik Ukrajna főrabbijának tartják magukat, határozottan kijelentette, hogy az orosz invázió jelentette veszély miatt idén is tartózkodni kell az umáni látogatástól, mivel nem garantált az oda érkezők biztonsága:

„Attól tartok, hogy provokációkra kerül sor. Ki vállalja a felelősséget ezeknek az embereknek az életéért?”

– fejezte ki aggodalmait a rabbi.

Náchmán rabbi a XVIII. században élt. Ő alapította meg a haszidizmus breszlávi ágát, melynek ő volt az első és egyetlen rebbéje, spirituális vezetője. Sírja az ukrajnai Umánban található, az elmúlt években több tízezerre emelkedett azok száma, akik a városba utaznak ros hásáná, a zsidó újév idejére. Náchmán rabbi ugyanis különleges spirituális jutalmat és védelmet ígért azoknak, akik „vele töltik ros hásánát”. Vannak, akik egész éveben arra gyűjtenek, hogy – családjukat hátrahagyva –, a sír közelében tölthessék az ünnepet. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt években a megszokottnál jóval kevesebben jutottak el a városba, idén pedig a háború gördít komoly akadályokat a részt venni szándékozók elé. Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornijcsuk, valamint Umán városának polgármestere, Irina Pletnyova egyaránt arra törekszik, hogy idén a lehető legkevesebb zarándok érkezzen a településre, mivel – mint mondják – nem tudják garantálni a látogatók biztonságát.

Egyes ukrajnai zsidó vezetők ugyan biztosították a híveket arról, hogy Umán és környéke biztonságos, ám a biztonsági kockázatokon kívül más megfontolások is vannak, ugyanis már maga az odajutás is viszontagságos és nem is veszélytelen. Jelenleg nem működik a légi közlekedés, az ország kizárólag szárazföldi úton érhető el. A zarándoklatra készülők többsége úgy tervezi, hogy charter-járatokon repül Fehéroroszországba, majd szárazföldön kíséreli meg a továbbutazást Ukrajnába. A tilalmak és nehézségek ellenére várhatóan így is ezrek érkeznek majd a sírhoz. Izraelben éppen a napokban indult országos plakátkampány, mely azzal biztat, hogy „az akadályok legyőzésével idén mindannyian eljuthatunk Umánba”.

Fotó: Wiki

 

249 éve született a breszlávi mozgalom alapítója és egyetlen rebbéje, Náchmán rabbi.

A rabbi a hászidizmus alapítója, a Báál Sém Tov unokája volt és egyenes ági leszármazottja a prágai Máhárálnak, Jehuda Lőw rabinak, aki a híres Gólem alkotója volt. Tanítása, bölcs mondásai és parabolái mind a mai napig inspirációt adnak és spirituális utat mutatnak követői számára. Mély értelmű gondolatai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a breszlávi hászidok körén … Olvass tovább