A Szovjetunió felbomlása óta minden évben vallásos zsidók tízezrei ünneplik ros hásánát, a zsidó újévet a breszlávi Náchmán rabbi sírjánál, mely az ukrajnai Umánban található. A háborúra hivatkozva azonban a hatóságok nem engedélyezik külföldiek belépést a térségbe. Erről Jevgen Kornijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete tájékoztatta izraeli kollégáját – írja az Arutz7.

Rabbi Nahman Tomb (Uman, Ukraine)

„A hazánkban zajló orosz agresszió miatt minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk garantálni a zarándokok életének és testi épségének megóvását, ezért egyelőre nem tesszük lehetővé turisták és látogatók beutazását Ukrajnába. Ez alkalommal önökhöz fordulunk, mert imáik fontosak a számunkra. Kérjük, imádkozzanak azért, hogy még ros hásáná előtt véget érjen az oroszok durva támadása által kirobbantott háború Ukrajnában. Imádkozzanak Ukrajna győzelméért. Reményeink szerint imáik meghallgatásra találnak és Ukrajna ismét az izraeli turisták kedvelt célpontja lesz. Különösen számítunk azokra a zsidó zarándokokra, akik az igaz emberek sírjait keresik fel”

– mondta a nagykövet.

Umánban jelenleg viszonylagos nyugalom uralkodik, ám a háború elején az orosz támadások több civil áldozatot szedtek a városban. Umánban az utóbbi években számos izraeli hászid család telepedett le, akik iskolát és egyéb intézményeket is alapítottak. Nagy többségük elmenekült a harcok elől, s csupán negyven zsidó maradt a városban.

Imánuel Náchson, az izraeli Külügyminisztérium szóvivője némileg optimistább hangot ütött meg, és úgy vélte, hogy

„elhamarkodott dolog lenne lezártnak tekinteni az ügyet. Ros hásánáig még két hónap van hátra, de a zarándoklat engedélyezése olyan feltételeken múlik, melyekre nincs ráhatásunk”.

Az izraeli breszlávi hászid közösség is abban reménykedik, hogy szeptember végéig még jobbra fordulhat a helyzet. Nátán Ben-Nun, az Umáni Breszlávi Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy bíznak a helyzet javulásában, így megkezdték a zarándoklat előkészítését.

„Úgy vélem, hogy idén nem kell nagy tömegre számítanunk, de remélem, hogy tévedek”

– mondta.

Két évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány kitörésekor is a zarándoklat betiltását tervezték az ukrán hatóságok, ám bizonyos megszorításokkal végül engedélyezték az eseményt.

Slomi Elisa, a Hácálá önkéntes mentőszolgálat ukrajnai részlegének vezetője is a felkészülés megkezdéséről számolt be. Elmondta, hogy az umáni zsidó közösséggel együttműködve egy olyan terven dolgoznak, mely lehetővé tenné a ros hásánái zarándoklat megszervezését. „Umán igen messze fekszik a frontvonaltól, az élet a megszokott mederben halad, az éjszakai kijárási tilalomtól eltekintve. A szombatokat még mindig 150-200 ember tölti a sír közelében”.

Megszakítás