Bár néhány héttel ezelőtt még a zarándoklat törléséről szóltak a hírek, a napokban az ukrán vezetés egy jelentősen csökkentett létszámú csoport beengedéséről döntött. Náchmán rabbi sírját ötezer híve keresheti fel idén.

Az ország délnyugati szegletében fekvő településen található az egyik legnagyobb hatású hászid rebbe, a breszlávi Náchmán rabbi (1772-1810) sírhelye, melyet a Szovjetunió összeomlása óta évente tízezrek látogatnak meg. Az első zarándoklatot 1811-ben, a rebbe első jórcájtján (halálozási évfordulóján) tartották, a breszlávi Nátán rabbi vezetésével, aki Náchmán rabbi legfőbb tanítványa volt. A kommunista rendszer idején csak nagyon kevesen kockáztatták meg, hogy a sírhoz járuljanak, de a Szovjetunió összeomlása után ismét megnyílt a zarándoklat lehetősége. A látogatók száma egyre növekszik, tavaly megközelítette az 50 000 főt. Ebben az évben tehát csak a várható tömeg mintegy tíz százaléka lehet jelen a sírnál ros hásánákor.

A legtöbben a zsidó újév ideje alatt érkeznek a sírhoz, mert Náchmán rabbi különleges áldást ígért azoknak, akik vele töltik a ros hásánát. A breszlávi hászidoknak nem volt több rebbéjük, ma is Náchmán rabbit, a Báál Sém Tov unokáját tekintik szellemi vezetőjüknek.

A sírhoz látogatók között nemcsak a breszlávi haszidizmus követőit találjuk, hanem a zsidóság minden irányzatából érkeznek a szellemi megújulásra vágyók, sőt, az utóbbi években még Chábád-ház is működik a zarándokok táborában. A legtöbben Izraelből érkeznek, de sokan jönnek az Egyesült Államokból és nyugat-európai országokból is. A közelmúltban néhány tucatnyi izraeli és amerikai zsidó család telepedett le a városban, a sír közelében, és jiddis nyelven oktató iskolát is alapítottak.

A hatalmas zarándoktömeg jelentős bevételt jelent a városnak, ezzel együtt több alkalommal került sor antiszemita incidensekre.

Jáákov Dov Bleich, Ukrajna főrabbija elmondta, hogy a beutazók számára előírják a maszkviselést és legfeljebb harmincan gyűlhetnek össze egy helyen. Minden zarándokon vírustesztet végeznek majd a repülőtéren és nyomkövető szoftver telepítését fontolgatják a mobiltelefonokon. Az is elképzelhető, hogy az ötezres létszámkeretet nyolcezerre emelik.

zsido.com

Forrás: Arutz7