Egy argentin lap ellen indult először eljárás a múlt héten életbe lépett lengyel holokauszt-törvény elleni vétség miatt. A feljelentést egy,  a lengyel kormánypárthoz közel álló nacionalista szervezet, a Lengyel Rágalmazásellenes liga (RDI) tette.

A nemzetközi felháborodást kiváltó törvény bűncselekménynek tartja, ha valaki a lengyelek felelősségét is felveti a náci népirtással kapcsolatban. A kiszabható maximális büntetés három év szabadságvesztés lehet. Mivel a lengyelek közül sokan együttműködtek az országukat megszálló német csapatokkal a zsidók elleni atrocitások során, az argentin újságírók elleni eljárás valószínűleg csak az első a sorban.

A Página 12 című lap a Jedwabnében történt pogromról jelentetett meg cikket. A háborút követően a hivatalos lengyel álláspont az volt, hogy a tömeggyilkosságot kizárólag a német csapatok követték el, és a helyi lakosság részvételét elhallgatták.

2011-ben jelent meg egy lengyel történész, Jan Tomasz Gross kutatása a témában, mely egyértelműen a lengyeleket teszi felelősség az 1600 zsidó áldozat meggyilkolásában. Jedwabne a háború előtt egy tipikus lengyel stetl volt, a lakosság több mint 60%-át zsidók tették ki. 1941. július 10-én a falu és a környező települések zsidóit összegyűjtötték, bántalmazták, majd 23 helyi lakos egy istállóba zárt 340 zsidót: férfiakat, nőket és gyermekeket egyaránt, majd rájuk gyújtották az épületet. Azokat, akik menekülni próbáltak, agyonlőtték. A holttesteket tömegsírba dobálták.

A feljelentők szerint a történet publikálásával a Página 12 újságírói “megsértették a lengyel nemzetet és a lengyel katonák jó hírét”. Federico Pavlovsky, a lap újságírója elutasította a vádakat, és közölte, hogy ha kell, ismét megjelentetik a kifogásolt cikket. “A feljelentés egyben üzenet is az európai és a lengyel sajtónak” – mondta.

Az új törvény értelmében ezen túl feljelentést lehet tenni azon holokauszt-túlélők ellen is, akik visszaemlékezéseikben a lengyelek által elkövetett atrocitásokról, vagy a lengyeleknek a németekkel való kollaborációjáról számolnak be.

Izrael és Lengyelország között jelentős feszültséget okozott a törvény elfogadása. Bár Netánhjáhu nem hívta vissza Izrael varsói nagykövetét – az ellenzék követelése ellenére -, többször kifejezte rosszallását az ügy kapcsán és további egyeztetéseket javasolt. A múlt héten lengyel küldöttség járt Izraelben, ahol – többek között – a Jád Vásem Intézet szakértőivel is megbeszéléseket folytattak. A beszámolók szerint nem sikerült áttörést elérni.

A lengyel kormány bejelentette, hogy amíg nem születik megegyezés Izraellel és a lengyel alkotmánybíróság nem véleményezi a törvényt, addig a gyakorlatban nem alkalmazzák azt.

Jáir Lápid, a legerősebb ellenzéki párt vezetője, akinek apja, Tomi Lápid a magyarországi holokauszt túlélője volt, kemény hangon bírálta a lengyeleket: “Az áldozatok emléke nem lehet tárgyalás alapja. Ezt a törvényt egyszerűen el kell temetni a lengyel földbe, melyet a zsidók vére áztatott.”

zsido.com

Forrás: BTNews