Diplomáciai vihar tört ki, mert a lengyel parlament törvényben tagadja Lengyelország érintettségét a holokausztban.

A lengyel törvényhozás megszavazta, hogy mostantól három évig terjedő szabadságvesztéssel lehessen sújtani azt, aki Lengyelország felelősségére is utal a nácik által elkövetett bűnökben. A törvény ugyanakkor tiltja annak a tagadását, hogy a II. világháború idején kollaboráns ukrán felkelők 100 ezer lengyelt gyilkoltak meg, ami vélhetően növelni fogja a feszültséget a két ország között.

Izraeli politikusok viszont máris kifejezték rosszallásukat, mert szerintük a törvény gyakorlatilag intézményesíti a holokauszt tagadást – olvasható a jpost.com cikkében.

A baloldali Cionista Unió képviselője Ayelet Nahmias-Verbin felszólította az izraeli minsizterelnököt, hogy rendelje haza a nagykövetet Lengyelországból. A politikus szerint a „lengyelek kivették a részüket a zsidók meggyilkolásából, aktívan együttműködve a nácikkal, másik részük pedig passzívan elfogadta a népírtást, ezért Izrael Állam nem maradhat néma”.

A középutas, enyhén jobboldali Yesh Atid (Van Jövő) párt elnöke Yair Lapid a Twitteren üzent a lengyel nagykövetségnek: „Teljesen elítélem az új lengyel törvényt, amely megpróbálja letagadni a lengyel bűnrészességet a holokausztban”. A tel-avivi lengyel nagykövetség szintén a Twitteren válaszolt: „Az Ön elfogadhatatlan állításai azt mutattják, hogy mennyire szükség van a holokauszt-oktatásra még Izraelben is. Lapid viszontválaszában leírja, hogy a nagymamáját Lengyelországban németek és lengyelek gyilkolták meg és nincs szüksége holokauszt-oktatásra.

A lengyelek már évek óta küzdenek az olyan kifejezések ellen, mint pl. a „lengyel haláltáborok”, mondván azokat a német nácik építették és irányították.

zsido.com

Kép: jpost.com