A paralimpián is rettegnek az arab sportolók az izraeliektől.  A hétvégén az algériai csörgőlabda csapat maradt távol az izraeli válogatott elleni meccséről.  A paralimpia szervezőbizottsága vizsgálatot indított az ügyben. Az algériaiak azt állítják, hogy sportolóik lemaradtak a repülőtérre tartó buszról, ahová lengyelországi edzőtáborukból indultak, s ezért nem tudtak Rióba utazni. Új repülőjegyeket pedig azért nem tudtak vásárolni,  mert a következő öt napban országukban nemzeti ünnep volt.

Craig Spence-t, a Nemzetközi Paralimpiaia Bizottság igazgatóját nem győzte meg a magyarázkodás. „Öt nap nagyon sok idő a Rióba való érkezéshez. Már én is késtem le csatlakozást, de 24 órán belül mindig eljutottam a célállomásra. Ha kiderül, hogy politikai akcióról volt szó, annak következménye lesz, akár ki is zárhatjuk az algériai csörgőlabdacsapatot a versenyről.” – jelentette ki.

Izrael nagy reményekkel indult e versenyszámban, mert a szöuli, 2015-ös világtalanok világkupáján aranyérmes lett csapata, s a paralimpián is dobogós helyre számítanak.

Ezzel egy időben az Európa Parlament 66 tagja arra szólította fel a FIFA vezetőségét, hogy zárják ki tagjaik közül azokat a futballcsapatokat, melyek Jehuda és Somron területén játszanak. A tilalom Máále Ádumim, Givát Zeev, Áriel, Kiriját Árbá, Efrát és a Jordán-völgye csapatait sújtaná. „Követeljük a FIFÁ-tól, hogy a nemzetközi törvények értelmében utasítsa ezeket a klubokat, hogy tevékenységüket izraeli területként elismert helyszínekre korlátozzák, máskülönben ne lehessenek az Izraeli Futballszövetség tagjai” – áll a levélben.  Válaszképpen a Gus Ecionban fekvő Efrát város polgármestere adott ki nyilatkozatot: „A sportesemények a megbékélés, a megértés és a remény szimbólumai. Azok az EU képviselők, akik a Jehuda és Somron területén működő egyesületeknek akarnak kárt okozni, nem a békét segítik elő, hanem még inkább eltávolítják egymástól az izraelieket és a palesztinokat. Biztos vagyok benne, hogy ha ezek a képviselők ellátogatnának Efrátba, és látnák a teljes szociális egyenlőségben nálunk dolgozó palesztinokat, átértékelnék azt a képet, mely olyan csoportoktól ered, melyek a terrorizmust támogatják, és aláássák a meglévő békés együttélést.”

Izraeli csörgőlabda csapat
Izraeli csörgőlabda csapat
Lövések Szíria felől

A héten összesen négy szír lövedék csapódott be a Golán-fennsíkon. Sérülés nem történt, de az izraeli hadsereg azonnal tüzérségi választ adott, és az Ászád elnökhöz hű erők állásait lőtte a szárazföldről és a levegőből. A hadsereg szóvivője kijelentette, hogy a szíriai vezetést terheli a felelősség minden olyan támadásért, melyet az ellenőrzése alatt álló területről indítanak. Izrael nem tolerálja a zsidó állam szuverenitását, illetve polgárainak biztonságát veszélyeztető tevékenységet.

Izrael egyik oldal mellett sem foglal állást a szíriai polgárháborúban, mindössze a határon átsegített sebesültek ellátását biztosítja, pártállástól függetlenül. Az izraeli területen becsapódott lövedékek nagy valószínűséggel nem célzott lövésekből származtak, de a hadsereg eddig is mindig azonnali választ adott ilyen esetekben. Avigdor Lieberman védelmi miniszter kijelentette: „Nincs más célunk, csak a rend fenntartása az északi határon. Reméljük, ezt mindenki megérti, beleértve szomszédainkat is. Mindenesetre senkinek sem ajánlom, hogy próbára tegyen bennünket.”

Szíriai lövedék becsapódása
Szíriai lövedék becsapódása
Ellentámadás
Ellentámadás
Régészeti konferencia

Megtartották a 17. Nemzetközi Régészeti Konferenciát Jeruzsálem Dávid Városa (Ir Dávid) negyedében. Dore Gold a külügyminisztérium államtitkára elmondta: „A zsidó nép és Jeruzsálem kapcsolatának régészeti és tudományos eredményekkel való bizonyítása legalább annyira védelmezi Izrael Államot, mint a hadsereg.”  Dore szerint a világ nemzetközi összefogással próbálja kiírni Jeruzsálemet a zsidó történelemből, amire jó példa az UNESCO áprilisi határozata, mely kizárólag a muszlim és a keresztény vallás szent helyeként utalt a városa, s még a Siratófal előtti teret is „Ál-Burák” térnek nevezte, Mohamed próféta hátaslova után. Véleménye szerint éppen Jeruzsálemnek a judaizmusban betöltött központi helye okozza azt, hogy a palesztin propaganda és az Izraelt delegitimizálni igyekvő nemzetközi szervezetek minden erejüket a városra koncentrálják, és azt próbálják bebizonyítani, hogy a zsidóknak semmi közük sincs Jeruzsálemhez. Erre jó példa, hogy Máhmud Ábász, a Palesztin Autonómia elnöke a közelmúltban közölte, hogy a Templom-hegyen sohasem álltak zsidó szentélyek. „Kapcsolatunk Jeruzsálemmel bizonyított történelmi tény, nem csupán magyarázat” – mondta Gold.

Történelmi vasútvonal rekonstrukciója Észak-Izraelben

Az ottomán fennhatóság idején, a XIX. században épített vonal eredetileg Haifát és Damaszkuszt kötötte össze, a már akkor is számos zsidó mezőgazdasági településnek otthont adó Jezréel-völgyön keresztül. A vasutat a britek zárták be 1946-ban. Az új vonal természetesen nem vezet át Szíriába, végállomása Bét Seánban van. A 60 kilométeres távolságot 50 perc alatt teszik meg a szerelvények; a vonatok a két város között megállnak Kfár Jehosuában, Migdál Háemekben és Áfulában is. A 4 milliárd sékeles (293 milliárd Ft) beruházás során a nehéz domborzati viszonyok miatt három alagutat és 26 hidat is építettek. A kormány reméli, hogy a régi-új vasútvonal elősegíti az északi régió fejlődését, és turisztikai látványossággá is válik. Az ünnepélyes megnyitót szukot ünnep előestéjén, október 16-án tartják.

 A haifai vasútállomás 1931-ben
A haifai vasútállomás 1931-ben
 Az afulai vasútállomás az új vasútvonalon
Az afulai vasútállomás az új vasútvonalon