Összesen hét zsidó intézményt gyújtott fel az a férfi, akit végül a múlt pénteken tartóztatott le a New York-i rendőrség.

„Az elkövető elsősorban a williamsburgi haszid közösség zsinagógáit és oktatási intézményeit vette célba. Rövid idő alatt hét tüzet okozott. A bűncselekményeket a tűzoltóság és a rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó osztálya egyaránt vizsgálja.” – nyilatkozta Martin Dilan szenátor. „Tragikus, hogy az utóbbi időben rendkívül elszaporodtak a hasonló esetek. A szó és a beszéd valódi fegyver. Ismét felszólítom a kormányt, hogy ítéljen el minden egyes, gyűlöletet szító csoportot. Mindenhol fel kell lépnünk a gyűlölködés ellen, legyen szó Williamsburgről, Pittsburgh-ről vagy Chalestonról” – tette hozzá.

A rendőrség tájékoztatása szerint a tettes elfogásában közreműködött a helyi zsidó közösség által működtette polgári őrszolgálat, a Williamsburg Shomrim.

A gyűlölködés nemcsak a haszidokat sújtja New Yorkban. A Chábád mozgalom főhadiszállásával egy utcában elhelyezkedő Union Temple reformzsinagóga falára az „Öljetek meg minden zsidót” és más, durván rasszista és obszcén feliratot festették.

A nyomozás során kiderült, hogy a gyalázkodó graffitiket is a gyújtogató készítette. A letartóztatott férfi, James Polite, mentális problémákkal küzd, jelenleg pszichiátriai megfigyelés alatt tartják. A férfi korábban a városi tanácsnál a gyűlölet-bűncselekményeket vizsgáló bizottságnál dolgozott gyakornokként.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

 

Megszakítás