Egynapos látogatásra érkezett Budapestre Angela Merkel, német kancellár. A látogatás során lerótta kegyeletét a Holokauszt áldozatainak emléke előtt, majd találkozott a magyarországi zsidó közösségek vezetőivel.

Angela Merkel szűkre szabott magyarországi látogatásán felkereste a Dohány utcai zsinagógát, ahol megemlékezett a Holokauszt áldozatairól és lerótta kegyeletét a zsinagóga udvarán található Emánuel-emlékfánál. A kancellár a megemlékezésen követ helyezett az emlékfához és találkozott Holokauszt-túlélőkkel is.

Az ezt követő, oldott hangulatú megbeszélésen az Európai antiszemitizmus helyzetéről és a toleranciára nevelés fontosságáról esett szó. A találkozón részt vett Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Deblinger Eduárd, a Magyar Autonom Ortodox Izraelita Hitközség elnöke, Guba Gergely, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnöke és Kálmán Gábor, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnöke.

Angela Merkel beszélt arról, történelmi felelősségnek érezte, hogy magyarországi látogatásán megemlékezzen a Holokauszt áldozatairól. Beszélt a zsidó reneszánszról, ami egész Európában tapasztalható, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan sajnálatos módon az antiszemitizmus erősödése is érzékelhető.  A hitközségek képviselői bemutatták szervezeteiket és munkájukat a német kancellárnak, aki nagy érdeklődéssel ismerkedett meg a hazai zsidóság életével. A közösségek vezetői igyekeztek az antiszemitizmus kontextusától eltávolodva bemutatni a magyar zsidóságot, mint az egyetlen folytatólagos, történelmi közösséget az Európai Unióban.

A megbeszélésen szó esett a Tett és Védelem Alapítványról, amelyet három éve hívtak életre a magyar zsidó szervezetek, és amely az antiszemitizmus elleni küzdelem számos területén ért el sikereket. Ismertették az elmúlt év antiszemitizmus monitoringjával kapcsolatos tapasztalataikat is. Ennek kapcsán került szóba a szervezetek közötti együttműködés szükségessége, ami nélkül nem lehet sikeresen fellépni az antiszemitizmus ellen.

Több, éppen futó oktatási programról is szó esett a találkozón, így például az EMIH „Zsidó mesék” elnevezésű kampányáról, amelyben nem zsidó közéleti szereplők mesélik el videóüzenetekben a zsidósággal való kapcsolatukat. Köves rabbi a kampány európai bővítéséről szólva arra kérte Angela Merkelt, vegyen részt a programban: a kancellár nem zárkózott el a lehetőségtől. Ezenkívül több más, közös, magyar-német együttműködés terve merült fel, amelyik mind felkeltették a kancellár érdeklődését.