A német kancellár történelmi jelentőségű eseményt tisztelt meg jelenlétével szerdán. Németország egyik legrégebbi Tóra-tekercsének felújítási ünnepségét kísérte végig, melyet a holokauszt emléknapja alkalmából rendeztek a berlini parlamentben.

A 18. században íródott Sulzbacher Tóra túlélte a nemzetiszocialisták pusztítását, 1938-ban szinte a csoda folytán menekült meg a lángoktól, majd évtizedeken át észrevétlenül feküdt a bajor Amberg városában álló zsinagóga szekrényében. Az értékes Tóra-tekercs felfedezése után a német szövetségi kormány 45 000 eurós (azaz mintegy 16 millió forintnyi) támogatást nyújtott, hogy a századok során elhasználódott tekercset újból rituálisan megfelelő, vagyis kóser állapotba hozhassák.

Az ünnepség helyszíne a német parlamentben, a Reichstag-i „elmélkedő- és imaterem” volt, ahol az asztalnál Merkel kancellár mellett – a járványügyi előírásoknak megfelelő távolságban, maszkban – Ráv Shaul Nekrich, Kassel rabbija beírta a tekercs utolsó 12 betűjét.

A Tóra felújításának befejezése csupán az egyik programpontja volt a hivatalos, németországi holokauszt-megemlékezéseknek. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 76. évfordulója alkalmából tartott megemlékezéseket a koronavírus miatt korlátozni kellett, de a legtöbb eseményt közvetítették, így a Tóra-befejezést a német parlament honlapján lehetett végigkövetni.

A Sulzbacher Tóra létezését mintegy 70 évig fedte homály. A tekercset 2015-ben Elias Dray rabbi találta meg az ambergi zsinagógában, ekkor derül ki, hogy eredetileg Sulzbach közelében egy bajor kisváros zsinagógájának írták és 1934-ben a biztonság kedvéért vitték Ambergbe. A tekercs hála az Örökkévalónak túlélte a nácik oktalan pusztítását, azonban az idő ezt a Tórát sem kímélte. A tekercset Tóra-író szakértők, vagyis szóferek vizsgálták meg, akik megállapították, hogy mivel sok betű elhalványult, ezért az nem kóser, és nem lehet belőle Isten-tiszteletekkor felolvasni. Ugyanakkor jó hír volt, hogy a tekercsnek nem kell végleg genizába vonulnia, mert javítható. Mivel az ambergi zsinagóga a helyreállítási költségeket nem tudta finanszírozni, ezért a projektet egy katolikus bajor képviselő, Barbara Lanzinger karolta fel, s neki köszönhették a jelentős támogatás megszerzését.

A tekercs helyreállítását Jehuda Freund szófer-rabbi végezte Bné Brákban, az elkészülése után pedig átmenetileg, a tegnapi ünnepségig a berlini zsidó múzeumban őrizték. A felújított Tórát júniustól az ambergi zsinagógában fogják használni.

Dray ambergi rabbi, a német ortodox rabbikollégium tagja az ünnepséget „megindító és történelmi pillanatnak” nevezte. A Tóra „túlélte a német történelem legsötétebb óráit” mondta, majd hozzátette: „A legmagasabb hatóságok részvételével történő ünnepélyes Tóra-befejezés, egy új paktumot jelent, mely a németországi zsidó élet védelmét és hosszú távú működését szimbolizálja.”

A kancellár mellett még számos politikus és más méltóság is részt vett az eseményen. Így ott volt Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi zsidó hitközség elnöke, aki Németországban bujkálva élte túl a holokausztot, Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, a zsidó származású Marina Weisband német politikus, akinek családja 1994-ben költözött Ukrajnából Németországba, valamint a Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble.

Cseh Viktor

Forrás: www.vosizneias.com