Előző cikkemben, melyben a COVID-19 járványban elhunyt sok ezer zsidó testvérünk közül kiemeltem néhány prominens rabbit, azt gondoltam, azt reméltem, hogy a lista nem fog tovább bővülni. A Teremtőnek azonban más tervei vannak és a koronavírus-járvány sorra szedi áldozatait. A vírus nem válogat. Zsidó és nem-zsidó, nő és férfi és legújabban már akár fiatalok is életüket vesztik szerte a világon. A számos nagy rabbiról és közösségi vezetőről szóló megemlékezésünk egyben visszatekintés minden áldozatra és a remény fohásza, hogy „ne ismerjünk többé gyászt”.

 

Aron (Arele) Roth rabbi, a Somré Emunim rebbe

A Somré Emunim hászid udvar spirituális vezetője az izraeli Bné Bárák városában élt, és 73 éves korában hunyt el. A rebbét tisá böáv gyásznapján szállították kórházba, ahol az orvosok úgy ítélték meg, hogy a tünetek súlyossága miatt mesterséges kómába helyezik és lélegeztetőgépen tartják.

A Somré Emunim hászid közösséget a mai Románia, a korábbi Magyarország területén található Máramarosszigeten alapította a most elhunyt rebbe tudós és nagy tiszteletben álló szentéletű nagyapja. A Somré Emunim hászid közösség nagy hangsúlyt fektet a hosszú és áhítatos imára és a világi élvezetektől eltávolodott életvitelt folytat.

Az 1948-ban született rebbéről azt beszélik, hogy szombat során kétszer kellett átöltöznie a nagy átéléssel mondott imáik okozta izzadság és a könnyek miatt.

A rebbe 12 gyermeket és számos unokát, illetve dédunokát hagyott hátra.

Chaim Dov Keller rabbi

Az Egyesült Államokbeli Chicago városában található Telshe (ejtsd: telz) jesiva egyik vezetője, Keller rabbi 90 éves korában hunyt el a koronavírus-járvány következtében.

1961 óta élt Chicagóban és oroszlánrészt vállalt a litván hagyományokkal bíró Telshe jesiva megalapításában.

„Ő volt köztünk a legidősebb és a legkiemelkedőbb. Igazi tudós volt, a korábbi nemzedék képviselője, aki ugyan már az ’új világban’, New Yorkban született, de megtestesítette litván tanulási metódust. Óriási tudós volt, de mindenkihez volt türelme, nem volt számára túlságosan jelentéktelen kérdés. Akárki fordult is hozzá, mindenkinek kellő figyelmet és tudásának legjavát adta” – emlékezik Keller rabbira Moshe Schmelczer, a jesiva egyik vezetője.

Keller rabbi a jesiva ügyei mellett fontos részt vállalt az Agudath Israel of America nevű ortodox érdekvédelmi szövetségben, melynek egyik legidősebb tagja volt.

Iszráel Mose Friedman, a szágigurai rebbe

65 évesen Bné Bárák városában hunyt el a szádigurai hászid dinasztia hatodik vezetője. Családfája igen messzire visszavezethető, Dávid király, Rási, a mezericsi Mágid és a ruzsini rebbe leszármazottja volt, magával ragadó személyiség, karizmatikus vezető és nagy tudós.

Tudása és a tanulás iránti elkötelezettsége már gyerekkorában megmutatkozott, egyaránt tanult hászid és litván irányzatú jesivákban, így a híres ponovicsi jesivában is. Rabbinikus diplomáját nem kisebb tudósoktól szerezte, mint Mose Feinstein rabbi, Smuel Vozner rabbi, Jichák Jákov Weiss és Chanoch Padwa rabbik, akik közül mindegyikkel, amíg éltek, szoros kapcsolatot ápolt.

A szádigurai rebbe nemcsak a hárédi közösségben örvendett nagy tiszteletnek és szeretetnek, de a vallásos cionista táborban is, főként sziklaszilárd kiállása miatt a Szentföld területének zsidó kézbe kerülése és Izrael Állam erős hadserege mellett.

Ajtaja mindenki előtt nyitva állt, aki tanácsát vagy áldását kérte. Élete utolsó két évében súlyos betegséggel küzdött és rendszeresen kellett Los Angelesbe járjon speciális kezelésekre. Az egyik ilyen útról hazatérve Izraelbe összeesett és kis idő múltán visszaadta lelkét a Teremtőnek.

Tíz gyermeke és számos unokája mellett az egész hagyományőrző zsidó közösség és az izraeli politikai élet szereplői gyászolják.

Megyeri A. Jonatán írása

Megjelent: Egység Magazin 31. évfolyam 134. szám – 2020. szeptember 1.