Törökország tavaly átadta Iránnak egy körülbelül tíz főből álló, az iszlám köztársaságban az izraeli Moszad titkosszolgálatnak dolgozó kémhálózat személyes adatait – közölte a Jediót Ahronót című izraeli lap Ynet hírportálja csütörtök reggel. Hasonló értesülést közölt David Ignatius, a The Washington Post oknyomozó újságírója is, Ahmet Davutoglu török külügyminiszter azonban cáfolta a hírt.

Olyan, Izraelnek kémkedő emberek személyazonosságát fedte fel az irániaknak Ankara, akik Törökországban találkoztak Moszad-kapcsolataikkal – írja a Ynet az amerikai The Washington Postban megjelent értesülésre hivatkozva. Az izraeliek részben Törökországból működtették az Iránban lévő hálózatot a két ország közti, kényelmesen átjárható határok miatt. Jól értesült források szerint a török lépésnek az volt a célja, hogy jelentős károkat okozzon a hírszerzés területén Izraelnek.

Teheráni kapcsolatai miatt Izraelben azt gyanítják, hogy Hakan Fidan, a török hírszerzés főnöke árulhatta el a zsidó állam iráni kémeit. Az izraeli kémszervezet több mint ötven évig működött együtt a törökökkel, így meglepetést okozott, hogy a törökök információkat adnak át egy ellenséges hatalomnak.

Jeruzsálemben úgy vélik, hogy Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ezzel állt bosszút a török Mavi Marmara hajó ellen három éve végrehajtott izraeli kommandós akcióért, vagy ekképp kívánta segíteni a palesztinok ügyét, és ez az ügy is hozzájárulhatott, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő csak vonakodva kért bocsánatot török kollegájától.

A török hírszerzést 2010 óta irányító Hakan Fidan Erdogan közeli tanácsadója, és Ehud Barak még izraeli védelmi miniszterként Irán-barátsággal vádolta – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója. "A Hakan Fidannal kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek" – jelentette ki Ahmet Davutoglu a közép-törökországi Konyában a Dogan hírügynökség jelentése szerint.

"Ez a hamis információ világosan mutatja, milyen kiválóan végzi munkáját Hakan Fidan" – mondta a miniszter, Törökország elleni rágalomhadjáratot emlegetve. "Hakan Fidan és a hírszerzés többi ügynöke csak a török kormánynak és parlamentnek tartozik számadással" – tette hozzá a külügyminiszter. A Reuters brit hírügynökség név nélküli ankarai tisztviselőket idézett, akik szerint a The Washington Post cikke része a Törökország hitelvesztését célzó kampánynak, amelyet olyan külföldi hatalmak indítottak, amelyek zavarónak találják Törökország befolyásának erősödését a Közel-Keleten.

MTI/HVG

Megszakítás