A híres izraeli titkosszolgálat külön rabbit alkalmazott, hogy tanácsokkal lássa el a vallásos ügynököket. Az elmúlt években annyi vallásos újonc került a szervezetbe, hogy szükségesnek látták külön Moszad-rabbi alkalmazását.

A Moszad rabbijának olyan különleges kérdésekre kell választ találni, mint hogy hogyan tudja egy vallásos ügynök betartani a szombatot vagy kósersági előírásokat. Ezeken és más vallási területeken sokszor kell kreatív megoldásokat találnia a titkosszolgálat vallásos munkatársainak.
A Maariv című újságnak egy Moszad forrás elmondta: „sok vallásos ember van a Moszadban, és a számuk megnövekedett az utóbbi években. Azelőtt az izraeli hadsereg főrabbija adott tanácsokat az ügynököknek, de az alkalmazottak nagy száma miatt itt, a Moszadnál, rájöttünk, hogy saját rabbira van szükségünk.”
Azontúl, hogy személyre szóló útmutatást ad a zsidó vallási kérdésekben, a Moszad rabbija taktikai és módszertani egyeztetéseket is folytat az ügynökökkel, hogy egy-egy akció során a lehetőségek határáig a zsidó jog és etika szabályain belül dolgozzanak. „Ez nem csak a kósersági kérdésekről szól” mondta el a Maariv forrása „Néha, amikor messze vagy innen, felmerülnek kérdések, hogy mit szabad és mit nem, és vannak akciós tevékenységek, amik háláchikus válaszokat igényelnek.”
A Moszad rabbijának személye természetesen titok, hiszen egy titkosszolgálat alkalmazottja. A Maariv forrása azonban annyit elárult, hogy korábban az izraeli hadsereg rabbinátusának volt a tagja. A Moszad rabbija a hírek szerint csak azután fogadta el a felkérést, hogy saját spirituális vezetőjével egyeztetett a kérdésről.

Megszakítás