Hétfőn napirendre vette a Knesszet annak a parlamenti bizottságnak az újraalakítását, amelynek célja szorosabbra fűzni a kapcsolatot Izrael Állam és a diaszpóra zsidósága között. Nachman Shai és Tzachi Hanegbi képviselők vezetésével több mint 40 parlamenti képviselő csatlakozott a kezdeményezéshez a Knesszet teljes politikai palettájáról.

A bizottságot tulajdonképp még az előző parlamenti ciklusban megalapították, de az év eleji választások közeledtével megszakadt a munka. A bizottság most majd olyan témákra fog összpontosítani mint „Izrael Állam és a zsidó világ közös érdekei” a jogalkalmazás és a törvényhozás folyamatában. Izrael Állam és a diaszpóra közös felelősséget kell vállaljanak egymásért, és invesztálniuk kell a jövő generációjába, az ifjúságba, és mindazokba akik új kapcsolatokat építenek erre a kettős felelősségre.

A Zsidó Ügynökség, mely eddig is nagy szerepet játszott Izrael Állam és a zsidó közösségek kapcsolatában, társszervezetként működik majd a bizottság mellett. Natan Sharansky az ügynökség részéről azt mondta, „az év eleje óta 40 százalékkal nőtt a bevándorlók száma Franciaországból, és ez az arány még növekedni fog. Ennek számos gazdasági, politikai és biztonsági oka van, de mind közül a legfontosabb a szoros kapcsolat Izrael és a francia zsidóság közt.”

Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Shelly Yachimovich ellenzéki vezető egyaránt üdvözölték a kezdeményezést, és csatlakozó levelet írtak a bizottság tagjaihoz, ami a politikában szokatlan dolog, de mint mondották, kötődnek ennek a célnak a fontosságához. A kapcsolatok szorosabbra fűzése ugyanis fejleszthet a zsidó identitást a fiatal zsidó generáció körében, és elmélyítheti bennük a zsidó hagyományok tiszteletét. „Mi ketten készek vagyunk támogatni ezt a célt minden lehetséges eszközzel” fejezik be levelüket Netanyahu és Yachimovich. Magyarországról Köves Slomó, EMIH vezető rabbi, Heisler András, Mazsihisz elnök, Szalai Kálmán a Tett és Védelem Alapítványtól, valamint Alex Katz, a helyi Szochnut vezetője üdvözölték közösen ezt a kezdeményezést.

Megszakítás