Magyarország következõ izraeli nagykövete Dr. Nagy Andor országgyûlési képviselõ lesz, aki a tervek szerint augusztus végén foglalja majd el állomáshelyét. A felkészülés részeként látogatást tett az EMIH-nél, és tárgyalt Köves Slomóval vezetõ rabbival. 

A leendõ nagykövet, Orbán Viktor egykori kabinetfõnöke, a Francia Becsületrend (Commandeur de la Légion D’Honneur) kitüntetettje 1963-ban született Csornán. Gyõrben érettségizett, majd 1982-tõl az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára járt, ahol 1987-ben szerezte meg jogász diplomáját. Ezt követõen, 1988-ban a Present Kisszövetkezet jogi elõadója lett, majd ugyanabban az évben Budapest Fõvárosi Tanács lakáscsere osztályán helyezkedett el mint jogi elõadó. 1983-tól a Bibó István Szakkollégium hallgatója. 1988-ban a Fidesz egyik alapítója volt, jelenleg a XII. kerületi szervezet tagja.
Dr. Nagy Andor 2000-tõl két éven át a Joint Venture Szövetség társelnöke, 2001-tõl a Magyar-Baden-Württembergi Vegyes Bizottság társelnöke volt. Az 1998-as kormányalakítást követõ négy évben Orbán Viktor kormányfõ kabinetfõnöki tisztét töltötte be miniszterelnökségi politikai államtitkári rangban. 2004-tõl a szécsényi kerület képviselõje, 2005. február 20-ig az Országgyûlés jegyzõje volt, majd 2006-tól a KDNP frakció, 2007-tõl pedig a külügyi és a határon túli magyarok bizottságának tagja.
Magyarország 1989-ben újította fel diplomáciai és bilaterális kapcsolatait Izraellel. A 22 éves szünet után helyreálló kapcsolatok a mai napig örvendetesen fejlõdnek. Korábban, diplomáciai képviseletek hiányában, a kereskedelmi, kulturális és tudományos kapcsolatok is szüneteltek. A nyolcvanas évek közepétõl Magyarország nyitni kívánt a nyugat felé. Az akkori külügyi vezetés azt vallotta, hogy a magyar–izraeli kapcsolatok helyreállítása sokat javítana az ország nemzetközi megítélésén, mind politikai szinten, mind pedig gazdasági–pénzügyi tekintetben. A kérdéses idõszakban Magyarország számos lépést tett annak érdekében, hogy magas szintre emelje Izraellel való kapcsolatait politikai, gazdasági, kulturális és tudományos téren egyaránt.
Az ITD Hungary becslése szerint évente mintegy 2-300 millió amerikai dollár tõke érkezik hazánkba izraeli közvetítéssel, a felhalmozott érték pedig jelenleg mintegy 3-3,5 milliárd dollárra tehetõ. Az izraeli befektetõk leginkább az ingatlanpiacon vannak jelen, tevékenységük a bevásárlóközpontok és lakóparkok építésén kívül fõként iroda- és szállodafejlesztésekre terjed ki.
A tény, hogy a leendõ diplomata 2004 és 2008 között üzleti tanácsadóként sokat foglalkozott izraeli befektetõkkel, remélhetõleg garanciát jelent arra, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata a jövõben tvább fejlõdik, és a két ország kormányai és diplomatái munkájának eredményeként olyan bilaterális kapcsolatháló jön létre, amelyre minkét fél büszke lehet.

A Tett és Védelem Alapítvány az antiszemitizmus elleni harc világfórumán

Május végén tartották az izraeli külügyminisztérium szervezésében az Antiszemitizmus elleni harc világfórumát (The 4th International Conference of the Global Forum for Combating Antisemitism), melyen a Tett és Védelem Alapítvány képviseletében részt vett Heisler András kurátor és Szalai Kálmán ügyvezetõ is. A releváns témák megvitatása és a gyakorlati hasznot nyújtó tapasztalatcsere mellett a konferencia azért volt fontos, mert kiváló lehetõséget biztosított a Tett és Védelem Alapítvány számára a nemzetközi bemutatkozásra, küldetésének és céljainak megismertetésére, valamint a hazai helyzettel kapcsolatos álláspontjának kifejtésére. A konferencia résztvevõi üdvözölték a Tett és Védelem Alapítvány létrejöttét, mely által egy új, a magyarországi zsidó közösségek mindegyikének szereplõit magába foglaló, civil szervezõdés jött létre annak érdekében, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem minél hatékonyabb legyen Magyarországon.
 

Megszakítás