Zsidó naptár szerint Elul hó 18. a Haszidizmus két meghatározó személyiségének A Báál Sem Tovnak és az Álter Rebbének a születésnapi évfordulója, és így egyben a haszidok számára egy fajta kollektív születésnap és felkészülés a nagyünnepi időszakra egyszerre.

Ebből az alkalomból nagyszabású Fábrengenre invitálunk, melynek díszvendége Smuél Chéfer rabbi. A budapesti születésű oktatási szakember, ötven éve a legnevesebb – több mint ezer fős – lubavicsi lányiskola vezetője, az izraeli lubavicsi mozgalom kiemelkedő alakja.

Helyszín: Óbudai zsinagóga, 1036 Lajos utca 163.
Időpont: 2013. Augusztus 22. Csütörtök 18.30

Előregisztráció: obuda@zsido.com

Program:
–          Oberlander Báruch: Kik voltak a haszid alapítók – történelmi áttekintés
–          Smuél Chéfer rabbi: Mit jelent haszidnak lenni? – Hogyan lett a pesti srácból lubavicsi spirituális vezető?
–          Filmvetítés
–          Köves Slomó: Mitől lett a kis haszid irányzatból zsidó világ mozgalom?

Jiszráél ben Eliezer, másik nevén a Báál Sem Tov (1698-1760), a haszid irányzat megalapítója. Az az ember, aki a zsidó spiritualitás felélesztésével, komájából ébresztette újra a kelet-európai zsidóságot. Tanításai – a felebaráti szeretetről, a jó cselekedetek erejéről, az ember küldetéséről – a mai napig meghatározóak, nem csak a haszidok, hanem az egész vallásos zsidóság számára.


Rabbi Snéur Zálmán, másik nevén az Álter Rebbe (1745-1812), haszid irányzat mestereinek, harmadik generációja, a  a Chábád haszidizmus és a lubavicsi mozgalom megalapítója. Az a világhíres mester, aki a Báál Semtov féle spiritualizmust a kognitív filozófia, a misztikus kabbala tanításait, a racionális érvelés oldaláról tette emberközelívé. A lubavicsi mozgalom lendületének, és hitének, a mai napig az ő tanításai szolgálnak alapul.

Smuél Chéfer rabbi, oktatási szakember, híres előadó


Smuél Chéfer (Gruber) Budapesten született. Szüleivel és nyolc testvérével különböző helyeken kényszerültek rejtőzködni a Holokauszt idején. Izraelbe 1947-ben. Itt részt vett a Függetlenségi háborúban. 1954-ben Marokkóba utazott a Szochnut küldetésében, hogy az ottani zsidó ifjúság oktatásában vegyen részt. Itt ismerkedett meg a helyi lubavicsi küldöttel, Matusof rabbival, a chábád haszidizussal és általa a lubavicsi rebbével, akinek lelkes híve lett. Hazatértével megházasodott és oktatatással foglalkozott. Majd megalapította Kfár Chábádban, a chábád faluban, a Bét Rivká lányiskolát, melynek ma több mint ezer hallgatója van.

Videó: Chéfer rabbi a lubavicsi rebbéről mesél: „A mennyiségből minőség lesz”: 

Megszakítás