A Hamász radikális palesztin szervezet vasárnap este vállalta a felelősséget egy az általa ellenőrzött Gázai övezetből Izraelbe vezető alagút létesítéséért.

Az alagutat az izraeli hadsereg napokkal ezelőtt fedezte fel, és azonnal lerombolta. A hadsereg azt állította, hogy a föld alatti folyosóban nagymennyiségű robbanóanyagra bukkant.

A Hamász egyik rádióadójának internetes oldalán megjelent közlemény szerint a szervezet fegyveres szárnya vállalta a felelősséget a Hán-Júnisz nevet viselő alagút építéséért. A csoport szóvivője szerint annak létesítésével céljuk az volt, hogy elérjék az izraeli börtönökben fogva tartott több ezer palesztin szabadon bocsátását.

Hét évvel ezelőtt, 2006-ban az egyik ilyen alagúton keresztül jutottak be fegyveresek Izraelbe és fogták el Gilád Salit tizedest, akit ötéves fogva tartás után egy fogolycsere-egyezmény keretében engedtek szabadon a Gázai övezetből. A katona elengedése fejében Izrael 1400 palesztin foglyot engedett ki a börtönből.

A Hán-Júnisz alagút mintegy két héten belül a második ilyen jellegű építményt volt, amelyet az izraeliek felfedeztek. Egy másik alagút az övezet déli részén található Abszán nevű falutól indult, és az izraeli Ein-Haslosa nevű kibucnál ért véget.

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász azt tervezte, hogy az alagutakon keresztül támadásokat hajt végre, illetve izraeli katonákat rabol el.

MTI

Megszakítás