A háborgó izraeli politika legutóbbi áldozata Joáv Galant védelmi miniszter volt, akit vasárnap este menesztett hivatalából a miniszterelnök, amiért a jogrendszer átalakításának ideiglenes befagyasztása mellett foglalt állást. Galant a kesergés helyett egy micva teljesítésével kezdte a következő munkanapot és a Chábád rabbijai segítségével tfilinben mondta el a legfontosabb zsidó imát – írja az anash.org.

A kormányzó Likud párt veterán politikusa korábban az Izraeli Védelmi Erők, a Cáhál tábornoka volt és katonai karrierje során közeli kapcsolatot alakított ki a Chábád mozgalom képviselőivel, akik az állam megalakulása óta fontos szerepet vállalnak a hadsereg spirituális állapotának emelésében. Nem véletlen az sem, hogy miniszteri irodájának falán ott díszeleg a Lubavicsi Rebbe arcképe.

A menesztett minisztert a Cáhálnál szolgáló küldött, Menáchem Ofen rabbi és édesapja, Ficse Ofen rabbi látogatta meg. Galant kipát, tfilint és tálitot öltött magára és elmondta a Smá Jiszráel – Halljad Izrael imát. Ofen rabbi ezután elmagyarázta, hogy a fejen hordott tfilin a zsidó nép titkos fegyvere, ahogy a Tóra (5Mózes 28:10) is utal erre:

„És látják a föld minden népei, hogy az Örökkévaló nevével neveztetsz és félnek majd tőled”.

A Rebbe micvakampányai közül a tfilinkampány volt a legelső

Célja az volt, hogy attól függetlenül, hogy valaki milyen mértékben tartja meg a parancsolatokat, lehetőleg minden nap tegye fel a tfilint, az imaszíjakat. A Rebbe 1967. június 3-án, három nappal a hatnapos háború kirobbanása előtt hirdette meg ezt a kampányt. A Siratófal visszafoglalása után a Rebbe a korábbinál is nagyobb erővel ösztönözte a hászidjait arra, hogy minél több zsidó férfinak kössék fel a tfilint. Mára szinte mindennapos látvánnyá vált a világ bármely pontján, forgalmas kereszteződésekben, nemzetközi repülőtereken, világméretű rendezvényeken, hogy – többnyire fiatal – Chábád hászidok az arra vetődő zsidóknak segítenek tfilint rakni és egy rövid imát elmondani. Számos útkereső zsidó számára éppen a tfilint ajánló hászidokkal való találkozás mutatta meg az ősi hagyományok felé vezető irányt.

 

Megszakítás