Egy emberfejet formázó kútfőre bukkantak az észak-izraeli Gálilban fekvő Cipori Nemzeti Park területén – jelentette az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága. Az ember- és oroszlánfejhez egyaránt hasonló vízköpő 15×12.5 cm nagyságú, szájnyílása pedig 2 cm átmérőjű. Innen folyt a víz egy ivókútba, vagy egy fürdőmedencébe.

A gyakran mitológiai szereplőket ábrázoló vízköpők a hellenisztikus korszakban jöttek divatba és az ezt követő római és bizánci korban is népszerűek maradtak, majd a reneszánsz során ismét alkalmazni kezdték őket. Az efféle díszítésekről megemlékezik a Babilóniai Talmud is és azt tanítja, hogy az ember-vagy állatfej alakú kútfőből tilos úgy inni, hogy az ember közvetlenül a csaphoz érinti a száját, mert az bálványimádásnak tűnhet. A lelet feltárásával láthatóvá vált, hogy pontosan milyen kútdíszekről is beszéltek a talmudi bölcsek.

„Az emberi fejet ábrázoló szobrokkal kapcsolatban, melyek vizet köpnek a városokban – tilos az embernek a száját a szobor szájára helyeznie, hogy igyon, mert úgy tűnhet, mintha bálványimádás céljából csókolná meg a szobrot. Ehhez hasonlóan, az ember ne tegye a száját egy csőre, hogy abból igyon, mert ez a gyakorlat veszélyeket rejt magában” – áll a Talmud Ávodá Zárá (bálványimádás) traktátusának 12/a oldalán.

Az ilyen kutak gyakoriak voltak a térségben a római és a bizánci korban és már találtak hasonló darabokat Bét Seánban és Készáriában is.

Cipori kiemelkedő jelentőségű, vegyes lakosságú település volt az ókorban, ahol zsidók, keresztények és pogányok éltek együtt. Virágkorát a IV. és VII. század között élte.

1800 évvel ezelőtt a Misnát rendszerbe foglaló Jehuda Hánászi rabbi, a fejedelem ebben a városban állította fel a Szánhedrint, a zsidó legfelsőbb bíróságot. A II. Szentély lerombolását és az azt követő felkelést követően a Szentföldön élő zsidók jelentős része északra, a Gálilba és a Golánra költözött, s a Misna bölcsei is ebben a térdégben éltek. Cipori egykori zsidónegyedéből igen sok épületet tártak fel, ahogy a város római részéből is, ahol egy 4500 főt befogadó színház is működött.

„Nem meglepő, hogy éppen Ciporiban kerülnek elő folyamatosan fontos régészeti leletek. Ez a település volt a Gálil (Galilea) ősi fővárosa, itt ült össze a Szánhedrin és itt állították össze a Misnát. Az itt feltárt, gyönyörű római és bizánci mozaikok tették világhírűvé ezt a helyet, de a közelmúltban napvilágra került egy ősi szőlőprés, egy bikát formázó szobor és egy medence is, melyet talán Jehuda Hánászi használt” – mondta Joszi Bordovich, az Izraeli Nemzeti Parkok Hatóságának egyik szakembere.

A vízköpőt egyelőre régészek vizsgálják, de a tervek szerint hamarosan visszakerül Ciporiba, ahol a kiállítás részeként megtekinthető lesz a nagyközönség számára is.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost