Chájim Pinchász Scheinberg rabbi (1910-2012) az előző nemzedék egyik kiemelkedő tóratudósa volt. Még az eredeti Mir jesivában tanult Lengyelországban, majd New Yorkban, a williamsburgi Chofetz Chaim jesivában kezdett tanítani. 1965-ben Izraelbe települt át és megalapította a Torah Ohr jesivát, mely gyorsan nagy hírnévre tett szert. Tíz éve hunyt el, 102 éves korában. Feleségével közel nyolcvan évet élt boldog házasságban.

Az alábbiakban az ő tanácsait olvashatják.

1. A Vilnai Gáon (Élijáhu Kramer rabbi, 1720-1797) szerint ha egy idősebb lány férjhez akar menni, a legjobb, amit tehet, hogy adakozik, mert „semmi sem segít úgy ezen a világon, mint az adakozás”. Erre a Példabeszédekben (10:2) találunk utalást: „Nem használnak gonoszság kincsei, de az igazság megment a haláltól”. Az igazság (cedáká) szót másik jelentése: adakozás.

2. Egyes szülők nagy rabbiktól kérdezik meg, hogy gyermekük jövendőbelijének neve illik-e [misztikus szempontokat figyelembe véve] a családhoz. Ezt a szokást kerülni kell! A nagyapáink és nagyanyáink sem tettek így, ahogy a Cháfec Chájim [Scheinberg rabbi mestere, kiemelkedő tóratudós] sem.

Ez az örökké tartó házasság titka

Sacks rabbi ezt a tanácsot adta azoknak a pároknak, akik esküvőjük előtt keresték fel a kérdéssel.

3. A legalkalmasabb nap az eljegyzésre az a nap, amikor a legkevesebb tóratanulást kell elmulasztani az esemény miatt. De ez legyen a szempont minden más esetben is. Ha valaki számára ez a dolog irreleváns, akkor tegye a tóratanulást fontossá az életében. A Tóra mindig álljon a középpontban, ahogy a Smá Jiszráel imát megelőző áldásban is mondjuk: „Mert ez az életünk és napjaink hossza”. Ha tehát a vőlegény már nem tanul jesivában, hanem dolgozik, akkor is jelöljön ki magának egy állandó időpontot, amikor leül Tórát tanulni, még akkor is, ha csak öt percről van szó valamelyik ima után.

4. A házasságközvetítő tiszteletdíját azonnal fizessék ki az eljegyzés után.

5. Napjainkban ajánlatos az esküvőn aláírni a [feltételeket rögzítő] tnáim okiratot, nem pedig az eljegyzés során.

6. Az eljegyzési időszak legyen a lehető legrövidebb.

7. Ha az ifjú pár eldöntheti, hogy ros hásáná [a zsidó újév] előtt vagy után tartsa meg az eljegyzését, akkor jobb még ros hásáná előtt megtenni, hogy a házasság fontos micvájához vezető utat elkezdjék és az ezért járó érdemekkel lépjenek az új esztendőbe.

8. Ahhoz, hogy béke uralkodjon otthon, a férj mindig viselkedjen tisztességesen és nagylelkűen. Gondoljon sokat a feleségére, hívja fel gyakran, érdeklődjön a hogyléte felől, időnként lepje meg ajándékkal és mutassa ki, hogy mennyire fontos a számára.

Fotó: Zsidó esküvő/Dominique Shaw/flckr