„Az Örökkévaló azt mondta: a gyerekek legyenek felelősek a Tóráért” – ezekkel a szavakkal köszöntötte szfárádi főrabbi, Jichák Joszéf azt a nemzetközi csoportot, amelynek tagjai bár micvájukat és bát micvájukat ünnepelni érkeztek Izraelbe.

Harmadszor rendezték meg a programnak, melyen 12-14 éves európai zsidó gyerekek vesznek részt, a csúcspontja a Siratófalnál rendezett ünnepség, ahol a felnőtté váló gyerekeket köszöntik. Az utazás során – ahogy arról az elmúlt években is beszámoltunk – izgalmas programokon keresztül ismerik meg a gyerekek Izraelt. Az egyhetes program.

„Énekelve, trombitálva kísértek minket a falhoz”- meséli Faith Aser, aki az idei magyar csoport kísérője volt. – „A siratófalnál csatlakozott a csoporthoz a legidősebb bár micva fiú is, Arányi György.”

Arányi Györgynek, aki egykor a legfiatalabbként szabadult meg Birkenauból, nem lehetett bár micvája 13 évesen, hiába készült fel rá. Azon napon ugyanis vendégek helyett a német csapatok érkeztek. Ám 2015-ben, hét évtizeddel k később, az Óbudai Zsinagógában mégis bár micva lehetett, és életében először felhívták a Tórához.

A program kdíszvendégeként pedig életében először Izraelbe is ellátogatott. A Siratófalnál örömmel üdvözölte a fiatalokat, akik lelkesen számoltak be neki az addigi élményeikről. „Ott voltak kirakva a tfilinek, nem is számítottam rá, és már mondták, hogy vegyem re a pulóveremet, vegyem fel a tfilint.  Szerencsére ott volt mellettem Sálomke [Köves Sálom Dovber, Köves Slomó rabbi fia – a szerk.] és segített.”

Ezzel azonban még nem ért véget a legidősebb bár micva fiú szereplése, mert a Tórához is felhívták: „Megismételtem, amit itt, az Óbudai zsinagógában a bár micvómra Köves Slomó rabbitól tanultam. Vannak emlékeim bizonyos dallamrészletekről gyerekkoromból, de azóta jön egy filmszakadás és nem emlékszem semmire. De ott a siratófalnál, minden eszembe jutott, ahogy mondták előre, már visszajött és én is tudtam mondani.”

A Siratófalnál összegyűlt gyerekeket, aki Észtországból, Franciaországból, Olaszországból, Oroszországból, Németországból és Magyarországról érkeztek, David Lau, az askenáz főrabbi köszöntötte. A szervezők az ünnepelteknek tfilint illetve gyertyatartót ajándékoztak. Mint minden rendes bár micván vagy bát micván, itt sem maradhatott ki az ünnepi lakoma: a közeli rendezvényteremben tartott ünnepségen a köszöntő beszédeket nem a szülők vagy tanárok, hanem korunk egyik legnagyobb Tóra tudósa, a breszlavi haszid vezető, Rav Arus és Jichák Joszéf rabbi mondták.

A gyerekcsoportokat anyanyelvi idegenvezetők kísérték izgalmas kirándulásokra.  Így például részt vettek egy dzsip túrán a Golánon és meglátogatták a Siratófal alatti ásatásoknak azt a részét is, ahova a nagyközönséget még nem engedik be. A nyelvi akadályok ellenére is jó barátságok szövődnek. Ahogy tavaly a német csoporttal, úgy idén a franciákkal barátkoztak össze a magyar gyerekek, és már tervezik is a látogatást egymás közösségeinél.

A program nem lenne teljes, ha nem teljesítenék a lehető legtöbb micvát a gyerekek, így a jótékonyság gyakorlásaként ellátogattak egy szeretetszolgálat központjába, ahol szegények számára segítettek csomagokat összeállítani.