Léjl purim, purim éjszakája. Egy kurdisztáni zsidó ünnepnap nőknek. A My Jewish Learning írását idézzük.

A Zagrosz-hegységben élő kurd zsidók között egészen a XX. század közepéig élt egy szokás, mely szerint Eszter királynét imitálva, megmerültek a folyóban purim éjjelén. A hagyományt léjl purim, purim éjjele néven ismerték és speciálisan női ünnep volt. Az este középpontjában a lányok fürdőjének nevezett esemény állt, melynek során az anyák megmosdatták és különféle egyéb eszközökkel tették még szebbé lányaikat. Úgy vélték, hogy ez által nemcsak olyan szépek lesznek, mint Eszter királyné, hanem olyan bátrak is. Eszter – akárcsak a hatalmas Perzsa Birodalom más leányai – hat hónapon át fürdőzött és használt különféle szépítőszereket, olajokat, illatszereket, mielőtt megjelenhetett volna Áchásvéros király előtt, aki végül őt választotta feleségül.

A folyónál a fürdőzésen és a szépítkezésen kívül táncoltak és daloltak is a lányok és az asszonyok. Többek között esküvői dalokat énekeltek és álesküvőket tartottak a megjelent lányok között. A szertartás alkalmával természetesen, mint minden ünnepi alkalommal, hennával festették ki magukat és a bensőséges női ünnepségekhez szervesen hozzátartoztak az erre az estére nagy gonddal készített, különleges édességek is. Ezek közé tartozott a káde (más néven ma’amul) néven ismert, datolyával töltött sütemény.

A szokás Kurdisztán déli részén, a mai Irak területén volt ismert, kedvelt és elterjedt, azonban a XX. század közepének üldöztetésekből fakadó nagy migrációs hullámát nem élte túl. A szokásról szinte kizárólag etnográfusok leírásaiból értesülünk. Ennek ellenére fontos, mivel beleilleszkedik azoknak az ünnepségeknek és hagyományoknak a sorába, melyeket a zsidó lányok és asszonyok az iszlám országokban lévő közösségekben ünnepeltek és melyek mára nagy részben elfelejtődtek, illetve eltűntek (ide tartozik például az eid el-bnát, a lányok ünnepe elnevezésű hanukai mulatság).

Az egyik legismertebb és legnagyszerűbb kurd zsidó nőről, Osznát Bárázániról ebben az írásunkban olvashatnak.

Címlapkép: William Farlow on Unsplash

 

Zsidók egy konfliktus két oldalán

A diaszpóra sokszor állít bennünket különös vagy éppen zavarba ejtő helyzet elé. Az egyik ilyen szituáció, amikor egy-egy fegyveres konfliktus idején a frontvonal mindkét oldalán élnek zsidó közösségek. Ezek a közösségek hol mesterséges határok által szétválasztott, közös múlttal rendelkező zsidó családokból állnak, hol teljesen külön kultúrájú csoportok. A mai kurd-török konfliktus két oldalán egykor nagy … Olvass tovább

 

 

Megszakítás