Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Natan Sharansky világhírű izraeli emberjogi aktivista találkozóján a két ország közötti szoros szövetséget emelték ki.

A hónap utolsó napjaiban Magyarországon tartották a Szochnut – Jewish Agency európai kiküldöttjeinek éves találkozóját. Ez alkalomból Budapestre látogatott a szervezet elnöke, Natan Sharansky is, aki kedd délelőtt találkozott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. A szovjet börtönöket megjárt, emberjogi tevékenysége miatt is nagy tekintélynek örvendő, orosz származású izraeli politikus nem először jár Magyarországon: három évvel ezelőtt Budapesten nyitotta meg a Jewish Agency és a Tett és Védelem Alapítvány közös irodáját. Az éves találkozó helyszínének kiválasztásában ezúttal szerepet játszott Benjamin Netanjahu tavalyi magyarországi útjának pozitív visszhangja éppúgy, mint a magyar kormány pozitív hozzáállása Jeruzsálem ügyéhez.

Kedd reggel Natan Sharansky rövid udvariassági látogatást tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél. A találkozón jelen volt Alex Katz, a Jewish Agency Kelet-Közép Európai regionális vezetője, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Tóth Gábor, az EMIH kabinetfőnöke is. A megbeszélésen a résztvevők elismerték azt a támogató hozzáállást, amelyet Magyarország tanúsít Izrael irányába az EU és az ENSZ szervezeteiben. A tárgyaló felek abban is egyetértettek, hogy Izrael és Magyarország fontos szövetségesi egymásnak.

Semjén Zsolt átfogó tájékoztatást adott a kormány zsidó közösségekkel való együttműködéséről. Natan Sharansky elmondta, hogy a Jewish Agency éber figyelemmel követi, Európában hogyan változik folyamatosan a zsidó közösségek helyzete. Elmondása szerint a legújabb felmérések alapján például a franciaországi 600 ezres zsidóság több mint fele azon az állásponton van, hogy a gyermekeinek már biztosan nincs jövője Franciaországban. Ennek tudható be az is, hogy a zsidó diaszpórák közül az egyik legmagasabb számban Franciaországból érkeznek Izraelbe.[1]

Ezzel szemben Magyarországról alig történik kivándorlás Izraelbe, ami jól jelzi azt is, hogy hazánkban nem kell komoly fizikai fenyegetettséggel számolniuk a zsidó közösségeknek. A világhírű emberjogi aktivista szerint, a magyar zsidóság identitásvállalásának pozitív irányú elmozdulását jelzi az is, hogy egyre többen vallják meg zsidó gyökereiket. Ezzel kapcsolatban Semjén Zsolt megköszönte az EMIH-nek és Köves Slomó vezető rabbinak, hogy segít a zsidó élet reneszánszának megteremtésében, és hogy aktív közösségi munkájával hidat képez Izrael és Magyarország között.

Szochnut – The Jewish Agency For Israel

Az 1929-ben alapított szervezet elsődleges célja, hogy kapcsolatot teremtsen Izrael és a diaszpóra zsidósága között. Eredetileg cionista szándékkal hozták létre közel száz éve, a mai napig is az Izraelben letelepedni vágyók legfőbb segítője. Magyarországon, ahol a régió legnagyobb zsidó közössége él, 1989-ben kezdte meg működését. Mára a budapesti iroda Európa kilenc országáért felelős. A szervezet fő feladatai közé tartozik az izraeli kultúra, a héber nyelv, a zsidóság történelmének és hagyományainak megismertetése, eljuttatása minél több emberhez, és ezáltal a zsidó identitás megőrzése, erősítése. Különféle oktatási programokra, ösztöndíj-programokra, szakmai gyakorlatokra, nyelvtanfolyamokra, önkéntes munkákra juthatnak ki Izraelbe az érdeklődők a Szochnut segítségével. Kiemelt feladatként a zsidó fiatalok támogatását, oktatását, így a zsidó ifjúsági szervezetek tevékenységét is segíti a szervezet.

Natan Sharansky

1948 január 20-án született Donyeck városában az akkori Szovjetunió, a mai Ukrajna területén. A zsidó családba született Sharansky Moszkvában szerzett diplomát matematikából. 1973-ban megtagadták tőle az izraeli vízumot, ezt követően politikai, emberjogi aktivistaként vált egyre ismertebbé. 1977-ben tartóztatták le kémkedés vádjával, 1978-ban 13 év börtönre ítélték, majd 1986-ban szabadult köszönhetően a nemzetközi nyomásnak, melyben nagy szerepe volt felesége politikai aktivitásának is. Ő volt az első politikai fogvatartott, akit Gorbacsov idején felmentettek börtönbüntetése alól. Szabadon engedését követően egyből Izraelbe emigrált, ahol pártot alapított, melynek fő célkitűzése a szovjet utódállamokból Izraelbe emigráló zsidók integrációja volt, és mely párt több választáson is sikeresen szerepelt. Kormányzati pozíciókat is betöltött a 2000-es években az izraeli kormányokban, 2006-ban a Likud párt színeiben választották képviselőnek, de még ebben az évben lemondott. 2009-től a Jewish Agency For Izrael szervezet elnöki posztját tölti be.

 

[1] Az alija a cionizmus egyik központi fogalma, ami végül Izrael Hazatérési Törvényében csúcsosodott ki, ami bármely zsidó számára széleskörűen engedélyezett jogot biztosít az Izrael államban történő letelepedésre, az ehhez nyújtott állami segítséghez, valamint az automatikus izraeli állampolgársághoz.