Szlovákiában is szigorú korlátozásokat vezettek be a járvány miatt, de önkéntesek egy csoportja maszkban, és a többi szabályt is betartva, már majdnem befejezte a megrongált zsidó temető helyreállítását Námesztóban.

2019. decemberében ismeretlenek legalább 60 sírkövet rongáltak meg. A helyreállításra közösségi gyűjtést szerveztek és április 2-án, néhány nappal a korlátozások részleges enyhítése után nekiláttak munkának, amikor már lehetőség nyílt a szabadtéri tevékenységekre – írja a jewish-heritage-europe.eu.

Sok fiatal vett részt az akcióban a temető fenntartójának beszámolója szerint. A helyreállítás mellett biztonsági kamerákat is felszereltek a területen. A temető egy mesterséges tó partján fekszik, amit 1941 és 1954 között alakítottak ki a szlovák-lengyel határ közelében, így egy része víz alá került, számos környékbeli faluval együtt.

A vandál támadás előtt a temető a jól karbantartottak közé tartozott, még információs táblákat is elhelyeztek. Egy helyi civil szervezet gondoskodik az állapotvédelemről 2013-óta, ők kezdték meg a gyűjtést is, a károkat 50 ezer euróra becsülik. Érkezett támogatás Izraelből, Ausztriából, Németországból, Svájcból, de még Ausztráliából is. Eddig 6 ezer euró gyűlt össze, de kaptak tárgyi támogatást is, például a biztonsági rendszer kiépítéséhez. A rendőrség továbbra sem tudja, hogy kik követték el a támadást.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu