A Fehéroroszország náci inváziója után meggyilkolt gyermekek közelmúltban felfedezett csontjait helyezték végső nyugalomra az egykor igen jelentős zsidó közösséggel büszkélkedő Sklovban, mely egyszerre volt komoly vallási központ és a zsidó felvilágosodás, a hászkálá egyik központja – írja a Crownheights.info.

A sklovi jesivában olyan tóratudósok tanultak, mint a rogacsovi gáonnak hívott Joszef Rosen rabbi, a Jeruzsálemben árvaaházat alapító Jehosua Léjb Diskin rabbi, a Vilnai Gáon több neves tanítványa vagy a múlt századi Amerika egyik legnagyobb döntvényhozójaként ismert Moshe Feinstein rabbi.

A zsidó temetőben tartott szertartáson megjelentek a környező zsidó közösségek tagjai, továbbá a kormány és a hadsereg képviselői is. A temetést a közeli nagyváros, Mogilev rabbija, Mendel Alperowitz rabbi vezette.

„Ezen a vidéken a nácik a legtöbb zsidót gödrökbe lőtték. A holttesteket később, gyakran csak a háború után gyűjtötték össze és temették tömegsírba. Ez történt Sklovban is. Az elmúlt időszakban a fehérorosz kormány nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a nácik gaztetteit felderítse, s ennek során derült ki, hogy a már átvizsgált, kivégzésre használt gödörben még vannak emberi maradványok, méghozzá zsidó gyermekek csontjai”

– mondta a rabbi.

Miután szakértők segítségével a felszínre hozták a maradványokat, a zsidó szokásoknak megfelelően adták meg nekik a végtisztességet.