A Holokauszt ideje alatt, a nácikkal történő együttműködés miatt, arra kéri Hollandia elnökét Binyomin Jacobs főrabbi, hogy kérjen bocsánatot a hatóságok által egykor elkövetett bűnökért.

„Elérkezett az idő arra, hogy a holland állam vezetője átfogó bocsánatkérést fogalmazzon meg” – nyilatkozta Hollandia főrabbija a múlt héten. A vallási vezető egyben annak szükségességét is felvetette, hogy a királyságban induljon széleskörű párbeszédet a témában – írta a Forward.

Hollandiában a Holokauszt előtti időszakban 140 000 fős zsidó közösség élt, azonban a náci megszállás alatt 75 százalékuk életét veszítette. A rendőrség és az állami vasúttársaság a náci rezsimmel történő együttműködése miatt a nyugat-európai országok közül Hollandiában volt a legmagasabb a zsidóság halálozási aránya.

A tömeggyilkosság áldozatainak magas aránya mellett ugyanakkor Hollandia adta a második legtöbb „Világ Igaza” kitüntetettet világviszonylatban. Jacobs rabbi szerint a holland „Igazak” magas száma „hozzájárulhatna ahhoz, hogy a többi országhoz képest jobban lehessen dokumentálni a Hollandiában elkövetett gaztetteket”.

A holland főrabbi egyben arra is emlékeztetett, hogy az országgal szomszédos államok vezetői már megtették a hivatalos bocsánatkérést: Franciaország 1995-ben, Belgium 2012-ben, idén pedig Luxemburg miniszterelnöke is. 2012-ben Mark Rutte, holland miniszterelnök ellenállt a bocsánatkérésre való felhívásnak „az érintettek széleskörű támogatásával történő egyeztetés vagy objektív információk hiányára” hivatkozva.

zsido.com

Kép forrása: jta.org

Megszakítás