Erzsébet királynő és férje a jövő hónapban ellátogat a bergen-belseni koncentrációs tábor helyén kialakított emlékhelyre – közölte hivatalosan a Buckingham Palota.

A 89 éves uralkodó és Fülöp herceg tiszteletét teszi Anne Frank emlékhelyén is. A láger legismertebb áldozata és nővére tífuszban haltak meg, nem sokkal a tábor felszabadítása előtt. II. Erzsébet a tervek szerint találkozik túlélőkkel és olyanokkal is, akik részt vettek a tábor felszabadításában.

A táborba több mint 50 ezer embert hurcoltak szerte Európából, közülük 20 ezren meghaltak 1941 és 1945 között. Bergen-Belsen szörnyű történetének egy darabjával nemrégiben foglalkoztunk. A tábort a brit csapatok szabadították fel.

A katonák 53 ezer, az éhezéstől súlyosan legyengült és többnyire beteg foglyot találtak a táborban, továbbá körülbelül 13 000 eltemetetlen holttestet. A háború után Bergen-Belsen világszerte a holokauszt egyik legismertebb helyszínévé vált, mivel közvetlenül a felszabadítása után a brit és szovjet hadsereg dokumentumfilmen rögzítette az ottani állapotokat. Ez volt első képes híradások egyike, amiből a világ közvéleménye tudomást szerezhetett a népirtásról.

A német elnök Joachim Gauck pár hete elismeréssel szólt a felszabadítókról, akik, mint fogalmazott, „helyreállították az emberiességet”. A királyi pár hivatalos állami látogatása június 24. és 26. között lesz Németországban, mások mellett találkoznak Angela Merkel kancellárral is – olvasható a ynetnews.com-on.

 

Zsido.com