Még Líbiából is vittek zsidókat a Bergen-belseni koncentrációs táborba. A túlélőket otthon pogromok várták.

A héten volt a 70. évfordulója a hírhedt Bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának. Több mint 50 ezer fogoly – főleg zsidók – haltak meg ott az éhezés, az agyondolgoztatás, a betegségek vagy embertelen orvosi kísérletek következtében. A láger legismertebb áldozata Anne Frank volt, ő és nővére tífuszban haltak meg, nem sokkal a tábor felszabadítása előtt.

A túlélők közül több százan líbiai zsidók voltak, akik Olaszországon keresztül kerültek oda. Előkerült egy fotó is róluk, a felszabadulás után egy vasúti kocsiból néznek ki, a szerelvényre pedig felírták: „Megyünk haza! Tripoliba!”. A téma szakértője Maurice Roumani professzor szerint az Olaszországba deportált 2000 líbiai zsidóból 870-nek brit útlevele volt. A családok egy része Marokkóból, Tunéziából és Algériából származott. Ezek a területek a kollaboráns francia kormány felügyelete alá tartoztak.

Röviddel azután, hogy a bergen-belseni túlélők visszatértek Líbiába, szörnyű pogromokat kellett elszenvedniük, 130-an haltak meg közülük és több ezren váltak hajléktalanokká. Hogyan lehetséges mindez, mindössze fél évvel azután, hogy az arab világba is elértek a hírek az európai zsidók kiirtásáról? – teszi fel a kérdést Lyn Julius, a UK Association of Jews from the Middle East and North Africa alapítója a jpost.com-on.

1945 novemberében zavargások törtek ki Líbiában, amik továbbterjedtek Egyiptomra, ott öt zsidót gyilkoltak meg. Míg egyesek a cionizmus és az arab nacionalizmus összecsapását okolják a történtekért, a kutatók szerint Líbiában nem kiabáltak anti-cionista jelszavakat. A csőcseléknek fogalma sem volt arról, hogy mi is az a cionizmus. Érdemes azonban megjegyezni – teszi hozzá Lyn Julius, hogy az egyiptomi lázongókat már a Muzulmán Testvériség uszította a keresztények ellen ugyanúgy, mint a zsidók ellen.

A cikk szerzőjének megállapítása szerint, alig három évvel a második világháború vége után, az Arab Liga tagállamai felülmúlták a nácikat a nürnbergi törvények stílusában hozott jogszabályokkal, amelyek kriminalizálták a cionizmust, befagyasztották a zsidók bankszámláit, intézményes kvótákat és korlátozásokat vezettek be a munkahelyeken, akadályozták a szabad mozgás. Az erőszak és a félelem az erőszaktól, pedig megtette a hatását: szétverték a régi zsidó közösségeket.

 

zsido.com

Megszakítás