Idén is színes program-kavalkáddal örvendeztette meg a hazai zsidó közösséget Purim alkalmából az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. Múlt héten szerda este köszöntött be ádár hó 14-e, vagyis a zsidó világ legvidámabb ünnepe, Purim. Az EMIH fővárosi közösségei szerda este grandiózus estét szerveztek a Kazinczy utcai Tesla nevű szórakozóhelyen, melynek hatalmas, emeletes terei kizárólag az ünnepre érkezők rendelkezésére állt.  (Képgaléria

A program természetesen Eszter-tekercsének, vagyis a Megilának a felolvasásával kezdődött, majd a legkülönbözőbb szórakoztató programokkal folytatódott. Mindeközben a falak mellett Áhásvéros lakomáit idéző kóser svédasztal kínálkozott a vendégeknek, akik közül a legtöbben a napközbeni hagyományos böjttől üres gyomorral, de vidáman és kosztümökben érkeztek. A miste, vagyis a lakoma része volt természetesen az italbár is, hogy a Talmudot idézve mindenkinek lehetősége legyen az áldott Mordecháj és az átkozott Hámán jelzős neveinek felcserélésére. Az ünnepség hajnalig folytatódott és a táncos mulatság mellett még többször felolvasták Eszter-tekercsét is, hogy azok is hallhassák, akik esetleg lemaradtak Köves rabbi első felolvasásáról.

Az ünneplés másnap sem állt meg egy percre sem: az óbudai zsinagógában az Alef Kids purimi karnevált szervezett a kisebb gyermekeknek, miközben szüleiket és nagyobb testvéreiket Köves rabbi és családja vendégelte meg. Ezzel szinte egy időben az EMIH legfiatalabb közössége, a budavári is ünnepelt Faith rabbi és családja otthonában, ahol majdnem száz embert láttak vendégül. Míg a Bét Menáchem Gyermekoktatási központban fekete-fehér purimi partit tartottak. Az EMIH vidéki közösségeiben, Debrecenben, Keszthelyen, Miskolcon és Mádon is színvonalas, vidám eseményeket szerveztek.

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy néhány időzónával arrébb, öt órával később, a washingtoni Fehér Házban Donald Trump elnök veje, Jared Kushner olvasta fel a Megilát, méghozzá igen szépen – jegyezte meg Levi Shemtov, a Chabad-Lubavics mozgalom washingtoni szervezetének, az American Friends of Lubavitch-nak az alelnöke, akit lenyűgözött Kushner dallamos felolvasása.

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287