A jeruzsálemi bírák szerint nem követhetett el bűncselekményt a Cohen vezetéknevű férfi egy temetőben, mert a rabbinikus előírásoknak engedelmeskedve nem is tette be oda a lábát.

Felmentette a Jeruzsálemi Városi Bíróság azt a helyi üzletembert, aki a vádak szerint 2012-ben rátámadt egykori barátjára a Beit Nekofában lévő temetőben. A bírák a férfi vezetékneve miatt arra következtettek, hogy s rabbinikus előírásoknak megfelelően nem tartózkodhatott a temetőben – írta csütörtökön az Arutz Sheva.

A vádak szerint az üzletember először verbális konfliktusba keveredett a felperessel a temető területén, majd a sértett testvérének temetésére belopózva komoly testi sérüléseket okozott. A sértett barátnőjének vallomása szerint a gyanúsított a „sírkövek felől közelített”, amikor a támadást megkezdte.

A zsidó jogban komoly szabályozások vonatkoznak a papi törzsek tagjaira, azaz a kohanitákra; a halotti tisztátlanság okán temetőbe is csak a nagyon közeli rokonok halála esetén léphetnek. Erre alapoztak a védőügyvédek, akik az alperes vezetéknevére hivatkoztak és azt állították, hogy a vallásos férfi az előírásoknak megfelelően nem is tartózkodhatott a sírkövek között és nem lehet felelősségre vonni a bűncselekményért, amit szerintük más családtagok követtek el a helyszínen.

„A gyanúsított kohanita és emiatt a tanú vallomása a történtekről nemcsak a felperesével ellentétes, hanem a papokra vonatkozó tórai előírásoknak is ellentmond” – mondta Shmuel Herbst bíró az ügy kapcsán.

zsido.com

 

Kép forrása: israelnationalnews.com

Megszakítás