Craig Newmark, az apróhirdetéseket közlő Craigslist létrehozója, a Jerusalem Post napilap által szervezett diplomáciai konferencián számolt be aggodalmáról, mely szerint számára a politika világában megjelenő durva antiszemitizmus okozza a legnagyobb fejfájást – olvashatjuk a Jpost cikkében.

A 68 éves, Amerikában élő zsidó férfi többek között erről is beszélt, amikor a konferencián saját életútját felidézve bemutatta a legújabb jótékonysági kezdeményezését. „Fiatal koromban az ötvenes-hatvanas években, New Jersey-ben nagyon sokat jelentett számomra Izrael. Emlékszem, hogy milyen büszkeséggel töltött el a hatnapos háború sikere. Jártam vasárnapi vallásoktatásra is, ahol a tanárok segítettek kialakítani az értékrendemet” – számolt be a magát „vallását nem gyakorló, szekuláris zsidóként” definiáló filantróp.

Emberbaráti tevékenységéről a következőket mondta:

„Arra koncentrálok, hogy valós információkat közvetítsek és megóvjam az országot a félretájékoztatástól. Segítek az embereknek, hogy elkerüljék a zaklatást. Ezek alapvető fontosságú ügyek és az a céljuk, hogy javítsanak a világ helyzetén, vagy ahogy héberül mondjuk: ez a tikun olám. A tanáraim, Mr. és Mrs. Levin plántálták belém ezeket az értékeket, már kisiskolás koromban. Elmagyarázták, hogy úgy kell viselkednem az emberekkel, ahogyan azt szeretném, hogy ők viselkedjenek velem. Azt is tőlük tanultam, hogy a kilencedik parancsolat, mely a hamis tanúságot tiltja, a félretájékoztatásról szól. Ezek a tanítások formálták a spirituális fejlődésemet”.

Craig Newmark az internet hőskorában, 1996-ban alapította meg Craigslist nevű weboldalát San Franciscóban. Az oldal azóta már 70 országban érhető el.

Fotó: Wikipédia