Chájim Kanyievszki rabbi, a litván-háredi közösség első számú bölcse, akit minden más közösségben is különleges tiszteletben részesítettek, péntek délután vesztette életét Bnéj Brák-i otthonában 94 éves korában. A rabbi az utóbbi időben gyengélkedett, majd néhány órával ezelőtt összeesett. A kiérkező mentősök igyekeztek újjáéleszteni, de nem jártak sikerrel. A kritikus órában futótűzként terjedt a hír a zsidó világban az idős tudós súlyos állapotáról, ezért tömegek kezdtek imádkozni és zsoltárokat mondani gyors felépüléséért.

Még az éppen susán purimot ünneplő Jeruzsálemben is megszakították a mulatozást, hogy égi kegyelemért könyörögjenek a számára.

Kanyievszki rabbi egész életét a Tóra tanulmányozásának szentelte, szünet nélkül tanult vagy tanított, és ezrek lesték minden szavát. Szerény lakásához folyamatosan érkeztek az emberek, hogy tanácsát és áldását kérjék. Az utóbbi hónapokban, megrendült egészségi állapota miatt csak keveseket fogadott, de a tanulásról nem mondott le és életének utolsó napjáig folytatta szigorú napirendjét.

Jicchák Herzog, Izrael Állam elnöke a következő szavakat mondta a gyászhír hallatán:

„Izrael gyászoló tömegeivel együtt én is fájdalommal értesültem a keserű hírről, nemzedékünk nagyja, a rendkívüli tóratudós, Chájim Kanyievszki rabbi távozásáról. Legyen lelke beleszőve az élet kötelékébe! Őszinte részvétemet küldöm családjának, tanítványainak és tisztelőinek.”

Temetését a közelgő sábát miatt ma már nem tudják megrendezni, ezért vasárnap búcsúztatják.

Kanyievszki rabbiról vasárnap olvashatnak részletesebben oldalunkon.

Legyen emléke áldott.