A híres párizsi Luxemburg-kert kerítésén 42 francia holokauszttúlélő fényképét mutatják be a tömeges zsidóüldözés kezdetének nyolcvanadik évfordulója alkalmából. A „Lest We Forget – N’oublions pas” (Nehogy elfelejtsük!) című, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsa és a francia szenátus által szervezett fotókiállításon Luigi Toscano német-olasz művész portréi láthatók – írja az algemeiner.com.

Minden egyes fényképen QR-kód található, amelyet a látogatók beolvasva többet tudhatnak meg a túlélőkről és emlékeikről. A portrék augusztus 7-ig maradnak a kertek kapuján.

Elhitette a nácikkal, hogy a barátjuk miközben zsidó volt

A férfi élete a II. világháború alatt leginkább egy történelmi akciófilm forgatókönyvére hasonlított.

A párizsi Vel d’Hiv razziát 1942. július 16-17 között a francia hatóságok szervezték és francia rendőrök hajtották végre a Jad Vasem kutatása szerint. Ekkor tömegesen tartóztatták le a Franciaországban élő zsidókat, köztük a Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból és Oroszországból származókat. Több mint 13 ezer zsidót tartottak fogva a Vel d’Hiv stadionban, köztük több mint 4 ezer gyermeket, mielőtt a franciaországi táborokba szállították őket. A deportáltak többségét a gyermekekkel együtt Auschwitzba vitték tovább és meggyilkolták.

Az akció utáni két hónapban, két-három naponta körülbelül ezer zsidót deportáltak Auschwitzba. 1942 szeptemberének végéig közel 38 ezer zsidót vittek el Franciaországból – emlékeztet a Jad Vasem.

Címlapkép: antiszemita kiállítás Franciaország náci megszállása idején (1942)/Wikipédia