“Íme a bizonyíték, hogy nem a nácik győztek. Bár a közösséget megsemmisítették, a tóratekercs újra itt van, és ismét használják.”

Peter Briess azon kevés csehországi zsidók egyike volt, akik még az 1939-es náci megszállás előtt menekültek el hazájából. Három hónappal később családja is el tudta hagyni olomuci otthonukat, miután édesapja – házuk átruházásáért cserébe – kiutazó vízumot szerzett a németektől. A család hátramaradt tagjait soha többé nem látták viszont.

A háború után a város zsidó közösségéből alig maradt valami. 75 év elteltével azonban mégis igazi zsidó ünnepi hangulat töltötte meg a várost. A 86 éves Peter Briess, húgával, Hanával és unokatestvérével, Daniellel egy különleges és megindító ceremóniára látogattak vissza szülővárosukba. Az ünnepségen a ma az Egyesült Királyságbeli Hampstadban élő Briess volt az egyetlen olyan résztvevő, aki már a háború előtt is tagja volt az olomuci zsinagóga közösségének.

A múlt vasárnap, 75 év után, Olomuc lerombolt zsinagógájának eredeti tóratekercse visszatért a városba. Bár Csehországban hatalmas pusztítást végzett a holokauszt, meglepően sok judaika vészelte át a vészkorszakot – igaz, nagy részük állaga jelentősen leromlott az elhanyagoltság miatt. 1964-ben 1564 tóratekercset szállítottak az akkori Csehszlovákiából Angliába, ahol a Memorial Scroll Trust (MST) alapítvány kezelésébe kerültek. Az alapítvány működő zsinagógák között osztotta szét a tekercseket.

Az olomuci Tóra 1970-ben a kaliforniai Foster Citybe, a Peninsula Sinai Congregation zsinagógába került. A közösség tagjai úgy határoztak, hogy az 1880-as évekből származó tekercset felújítják és visszajuttatják Olomucba. A költségeket közadakozásból fedezték.

“Rendkívül megható esemény volt. Én voltam az egyetlen ember, aki még az eredeti zsinagógában imádkozott, és ebből a tekercsből hallgatta a felolvasást. A zsinagógát a németek 1939-ben felgyújtották. Jól emlékszem az ott töltött ünnepekre, például szimchát tórára. A szüleim is ott házasodtak össze.” – mondta Briess.

A Tóra közel 10 000 km-t utazott Corey Helfand rabbi és közösségének több tagja kíséretében. “A szombati imákon tele volt a zsinagóga. Az ünnepséget másnap tartottuk. Megható, csodálatos és nagy jelentőségű esemény volt” – mondta az MST igazgatója, Jeffrey Ohrenstein. Az ünnepségen részt vett a város maroknyi zsidó közössége, Karol Sidon, a Cseh Köztársaság főrabbija és Daniel Miron izraeli nagykövet is. A nagykövethez csatlakozott felesége, akinek családja Olomucból származik. Jelen volt a tekercset felújító szófer (tóramásoló) Moshe Druin rabbi is, aki a díszvendégeket kérte fel az utolsó néhány betű leírására. “Amikor odaültem a szófer mellé, a sírás kerülgetett a meghatottságtól.” – mondta Briess.

“A nejem a könnyeivel küszködött, amikor az utolsó betűket leírták. Úgy éreztük, kötelességünk Izrael Államot képviselni ezen az eseményen.” – mondta a nagykövet.

Az írás befejeztével többen felolvastak a Tórából, majd énekszóval és tánccal ünnepeltek. “Íme a bizonyíték, hogy nem a nácik győztek. Bár a közösséget megsemmisítették, a tóratekercs újra itt van, és ismét használják.” – mondta Ohrenstein.

“Amikor elkészültek a Tóra utolsó betűjével, elsírtam magam, pedig ez nem fordul elő velem gyakran. Reményeim szerint közösségünk ismét megtelik energiával és a jövőbe vetett bizalommal.” – mondta Petr Papousek, a helyi zsidó közösség elnöke.

Forrás: JC