Az elmúlt hét vasárnap Izrael egyik legfurcsább kulturális rejtélye oldódott meg, amikor végre fény derült, hogy ki készítette a Knesszet (izraeli parlament) területén álló kisebbik bronz menórát – jelenti több zsidó portál, közöttük a VINnews amerikai ortodox híroldal.

A Knesszet előtt magasodó menóra Izrael Állam talán legismertebb szimbóluma. Többeknek meglepő lehet, de a közhiedelemmel ellentétben a zsidó nép legősibb jelképe nem a Dávid-csillag, hanem a menóra. A jeruzsálemi Knesszet pedig több menóra szobornak is az otthona. Ezek közül a legismertebb, a parlament előtt álló 4,3 méter magas és 3,5 méter széles hétágú gyertyatartó, amely 4 tonnát nyom.

A leghíresebb menóráról köztudott, hogy Benno Elkan (1877–1960), német születésű, angol zsidó szobrász készítette a Tórában leírt hétágú gyertyatartó alapján, és hogy az Egyesült Királyság parlamentje ajándékozta az izraeli parlamentnek 1956. április 15-én, a zsidó állam függetlenségének nyolcadik évfordulóján.

A Tórából ismert arany menórát eredetileg Mózes készítette el az Örökkévaló parancsa szerint, sőt mi több, az Ő segítségével, csodálatos módon, egy aranytömbből. A hétágú gyertyatartóhoz az Isten az alábbi utasításokat adta: 

„És készíts lámpát tiszta aranyból; vert munkával készíttessék a lámpást: szára, ágai, kelyhei, gombjai és virágai belőle legyenek. Hat ág jöjjön ki oldalaiból: a lámpás három ága az egyik oldalából, és a lámpás három ága a másik oldalából. Három mandulaforma kehely az egyik ágon, gomb meg virág, és három mandulaforma kehely másik ágon, gomb meg virág; így a hat ágnál, melyek kijönnek a lámpásból. És a lámpáson négy mandulaforma kehely, gombjai meg virágai. És egy gomb két ág alatt belőle és egy gomb két ág alatt belőle és egy gomb két ág alatt belőle; a hat ágnál, melyek kijönnek a lámpásból. Gombjaik és ágaik belőlük legyenek; az egész egy darabból verve, tiszta aranyból.” (2Mózes 25:31–36.)

A Tóra megannyi menóra ábrázolását és megalkotását ihlette. Az természetes, hogy a szobadísz méretű menórák alkotóit csak ritkán ismerjük, az azonban meglepő, hogy a Knesszet rózsakertje mellett álló méteres bronz menóráról sem tudta eddig senki, hogy ki készítette. De bármily furcsa, 70 éven keresztül tényleg nem tudták, hogy kinek köszönhetjük ezt a szobrot. Mostanáig.

A Knesszet sajtóirodája az elmúlt hét vasárnapján közölte a szenzációs hírt, hogy egy régi, megsárgult újságkivágás egy szobor – Izrael első külföldről kapott ajándékáról – tudósít, amely Argentínából érkezett Haifába.

A Knesszet Múzeum kurátorainak így sikerült azonosítani, hogy a Knesszet „kis” menóráját David Sabi argentin művész készítette.

Dr. Moshe Foxman Shaal, a Knesszet Múzeum igazgatója az Israel Hayom portálnak elmesélte, hogy amikor az 1950-es években Yosef Sprinzak (1885–1959), a Knesszet első szóvivője Argentínában találkozott a helyi zsidó közösséggel, akkor az ottani hitközség tagjai elhatározták, hogy pénzt gyűjtenek, hogy a jeruzsálemi Templomban álló egykori menórához hasonló szobrot ajándékozhassanak a frissen alakult zsidó államnak.

Mit jelentenek a izraeli zászlón lévő szimbólumok?

Égszínkék Dávid-csillag kék-fehér mezőben, felette és alatta egy-egy égszínkék sáv. A kék-fehér zászló, a modern kori Izrael Állam egyik szimbóluma. A Függetlenség Napján felidézzük honnan ered. A Dávid-csillag tulajdonképpen két, egymásba fordított háromszög. Ez a szimbólum évezredek óta ismert, ám nem olyan régen kapcsolódott össze a zsidó néppel. A zsidóságnak ennél sokkal ősibb jelképei is … Olvass tovább

Az argentin zsidók végül két szoborra elegendő pénzt is összegyűjtöttek. Az egyik menórát Jeruzsálembe küldték, a másikat Buenos Aires-i izraeli nagykövetség előtt állították fel, ahol az 1994-es bombatámadásig hirdette a zsidó nép szabadságát.

Most, hogy az archív újságfotó alapján kiderült, hogy ki a menóra készítője, Mickey Levy, a Knesszet jelenlegi szóvivője újraavatta a szobrot és egy táblát helyezett el David Sabi emlékére. 

„Nagyon fontos volt számunkra a menórát alkotó művész azonosítása. Évekig rejtély volt a kiléte, melyről most végre lelebbent a lepel.” – mondta örömmel a hangjában Levy, majd így folytatta:

„Örülünk, hogy David Sabi nevét megismerhettük a menóra Izraelbe érkezésének 70. évfordulóján, és büszkék vagyunk Izrael és a diaszpóra zsidósága közötti mély barátságra.”

Nyitókép forrása: a Knesszet sajtóirodája

Megszakítás