Egy brit jogvédő szervezet adatai szerint 2015 első felében már 473 antiszemita ügyet rögzítettek.

A Community Security Trust (CST) nevű zsidó szervezet csütörtökön közzétett jelentésében azt állítja, hogy Nagy-Britanniában 53 százalékkal több antiszemita jellegű incidenst regisztráltak idén az előző év első feléhez képest – írta a JTA. Ez konkrétan 473 esetet jelent a 309 ügyhöz képest.

A jelentéshez kapcsolódó nyilatkozatban a CST munkatársai úgy elemezték az eredményeket, hogy a növekvő számok nem feltétlenül árulkodnak ennyivel több esetről. Az is lehetséges, hogy az áldozatok nagyobb arányban jelezték az őket ért sérelmeket, mint az előző évben.

„Ezek az adatok természetesen az incidensek növekedését mutatják, de úgy tűnik, hogy az elemzésünk eredményének elsődleges magyarázata az emberekben kialakult nagyobb hajlandóság arra, hogy jelezzék az általuk tapasztalt antiszemitizmust a CST vagy a rendőrség számára (amellyel a CST adatcserét folytat)” – olvasható a nyilatkozatban.

A közzétett elemzés szerint januárban 106 esetről érkezett bejelentés a CST-hez, ami a szervezet működésének kezdete, azaz az 1980-as évek óta a hatodik legmagasabb szám. Az idei évben rögzített 44 antiszemita indíttatású fizikai támadás pedig pontosan kétszerese a 2014-es év első felében mért értéknek.

A CST szerint a sérelmek bejelentésére mutatott nagyobb hajlandóság hátterében az állhat, hogy a januári és februári párizsi terroresemények, valamint a koppenhágai gyilkosság és a zsidó kóser üzlet elleni rongálás következtében a brit zsidó közösség tagjainak körében növekedett az aggodalom.

zsido.com