Lubavicsi sliách az áldozatok között

Négy halottja és hat sebesültje van a párizsi Hyper Cacher nevű kóser élelmiszerüzlet ellen elkövetett terrortámadásnak. A túszdráma során francia kommandósok tűzpárbajban megölték a terroristát is.

A pénteki csúcsforgalom idején tört be egy felfegyverzett terrorista Párizs keleti részében, Porte de Vincennes-ben egy kóser élelmiszerüzletbe. A támadó négy vásárlót lőtt agyon – egyiküket azután, hogy szembeszállt vele és megpróbálta megszerezni a fegyverét. Az egyik túlélő, egy Marie nevű francia zsidó hölgy a túszdráma után interjúban arról nyilatkozott, hogy a terrorista elnyomóknak nevezte őket és azzal fenyegetőzött, hogy a támadások folytatódni fognak, amíg a franciák „levetkőztetik az asszonyaikat”.  Ugyancsak elmondta, hogy a támadó, akit Amedy Coulibaly-ként azonosítottak, azzal kérkedett, hogy előző nap meggyilkolt egy rendőrnőt Párizs külvárosában.

Az üzlet egyik alkalmazottja, a muzulmán származású Lassana Bathily csodával határos módon több vásárlót, köztük egy csecsemőt is el tudott rejteni az egyik hűtőkamrában. Miután lezárta a helyiségben a világítást és kikapcsolta a hűtést, csendre intette a menekülőket, majd rájuk zárta az ajtót. Ezután telefonon tájékoztatta a rendőröket az eseményekről. Egy másik alkalmazott a vészkijáraton át tudott kimenekülni az üzlet kulcsival, amelyeket aztán átadott a rendőröknek.

Amedy Coulibaly a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett vérengzéssel gyanúsított Kouachi fivérek szabadon engedését követelte. A testvéreket egy nyomda épületében zárták körül a rendőrök.  A rendőrök az esti szürkületben rohamozták meg az épületet, miután hang és fénygránátokat dobtak az üzletbe.  A 26 éves Coulibaly menekülni próbált, ám a rendőrök agyonlőtték. Nagyjából ezzel egy időben a Kouachi fivéreket is lerohanták rejtekhelyükön, és velük is végeztek a kommandósok.

A négy áldozat személyazonosságát a franciaországi zsidó közösség hozta nyilvánosságra. Min a négyen francia állampolgárságú zsidók voltak: Yoav Hattab (21), Philippe Braham (45), Yohan Cohen (20), és François-Michel Saada (64). Feltehetően Cohen volt az, aki megpróbált szembeszállni támadójukkal. Yoav Hattab a chabad mozgalom tuniszi főrabbijának volt a fia.

A terrorveszélyre való tekintettel nem tartottak szombati imát a párizsi nagyzsinagógában. Ilyenre a második világháború óta nem volt példa. A sebesültek között van két rendőr is, akik a tűzpárbaj során sérültek meg.